10.5 C
Linköping
fredag, september 30, 2022

Linje 4 vill rädda ”Tinnis”

Tinnis.nu och Linje 4 vill rädda ”Tinnis” och dess badsjö som kan försvinna i det av kommunen framlagda förslagen för ett nytt bad. Hans Nilsson är talesperson för den snabbt växande folkrörelsen.

Linköpings kommun har lagt fram tre förslag på hur ett nytt ”Tinnis” skulle kunna se ut i framtiden. Dessa har tre olika teman, en park, ett litet badlandskap och/eller en badsjö. Samtliga förslag döms ut av föreningen Tinnis.nu och även det som innehåller en halverad badsjö.

Lurad

– Vi känner oss mer eller mindre lurade av de politiker som nästan mörkat vad de vill göra med ”Tinnis” har smugit igenom det här. De bilder som visades i samband med arkitekttävlingen för nya simhallen visade en stor badsjö men det rör sig mer om en liten plaskdamm när man tittar närmare, säger Hans Nilsson som är en av dem som ligger bakom Tinnis.nu och Linje 4.

Hans menar att det hastar inte med ett beslut utan det finns gott om tid att tänka om. Det finns även en mängd tekniska lösningar som man inte ens behöver vara expert för att förstå.

– Först ska den nya simhallen bli klar och det är först nästa år, 2022, och därefter ska den gamla rivas. Då är vi framme vid 2024 innan frågan med badsjön kan bli aktuell. Om politikerna inte lyssnar på oss kanske vi får försöka få till en folkomröstning. För detta krävs att runt 12 500 personer skriver på ett upprop, menar Hans Nilsson.

Öppnade 1938

När badet öppnades 1938 var det en ganska enastående skapelse med svenska mått mätt. Den vita byggnaden med bassängområdet är byggt i funkisstil. Byggnadsantikvarisk expertis motsätter sig tanken att förstöra området. Tinnis består av både en bassäng, en byggnad och en badsjö som tillsammans bildar en enhet. Tinnis-området borde vara K-märkt. Och hur många Linköpingsbor har inte lärt sig simma här.

Tinnis.nu vill verka för ett sammanhållet bad som vänder sig till alla Linköpingsbor. Ett centralt bad är en tillgång i en stad där närheten till vatten är ett erkänt problem. På senare år har skillnaderna mellan fattiga och rika ökat liksom segregeringen i Linköping. Ett komplett Tinnis är en tillgång för alla som inte har egen sommarstuga eller bil och en möjlig mötesplats för olika kategorier av Linköpingsbor, skriver föreningen i ett pressutskick.

RELATERADE ARTIKLAR

På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets "Badsjö"...
Linköpings Listan (LL) tar ställning för ett bevarande av Tinnis badsjö och det förslag...
Hösten 2022 kommer den nya och säkerligen efterlängtade simhallen att stå färdig för invigning....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
10.5 ° C
11 °
9.4 °
82 %
4.6kmh
75 %
fre
10 °
lör
16 °
sön
14 °
mån
14 °
tis
14 °