4 C
Linköping
söndag, mars 3, 2024

Historiskt beslut om “Maximerad” badanläggning i Tinnerbäcksbadet

På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets “Badsjö” avhandlas.

På kommunen hemsida beskrevs det beslutet på ett “försiktigt” sätt:

“Men det togs även ett kanske historiskt beslut kring Tinnisområdet”. Citat Lars Vikinge borgmästare.

Partier i kommunen ändrar ståndpunkt

Oenigheten i Linköping kring hur ”Tinnisområdet” ska se ut i framtiden har varit grundmurad och långvarig. Från år 2019 har flera kommunfullmäktige partier svängt i frågan.

En politisk beredningsgrupp fick i våras ett uppdrag att titta närmare på tre alternativa lösningar för Tinnisområdet. Den 30 september fattade en enig beredningsgrupp beslut om att ställa sig bakom förslaget linje 1, som är en park med “maximerad badanläggning och nu har kommunstyrelsen ställt sig bakom gruppens ställningstagande. Den 23 ställde sig majoriteten i kommunfullmäktige bakom linje 1 innehållande en så kallad maximerad badanläggning.

Nu är det väl kört

Den klassiska badsjön i Tinnerbäckbadet försvinner om några år och ersätts med en cykelbana och en “maximerad”…, ja ni vet vad. En som fortfarande tror att det går att rädda den populära badsjön är Linje 4s talesperson historikern Hans Nilsson.

– Nej slaget är inte förlorat ännu. Först får vi sätta oss ner och fundera hur vi ska gå vidare i vår grupp sedan bygger vi vidare på vår kampanj, säger Hans och reagerar sedan på det språkbruket som användes vid fullmäktiges sammanträde i ärendet

– Språket som användes är ju nästintill lögnaktigt när man pratar om en maximerade badanläggning när det egentligen handlar om en reducering av badanläggningen med mer än hälften. Även frågan om de hinder som ställs upp för att behålla badsjön är felaktiga. När det gäller att det inte går att behålla badsjön på grund av regler är det felaktigt, säger Hans Nilsson och fortsätter att prata om att det naturligtvis går rena vattnet även i ett naturbad och han påvisar också att skillnaderna i kostnader för de olika linjerna är inte så stora.

Här ska det dras en cykelväg och en bäck vilket innebär att badsjön plockas bort. Foto: Tommy Pettersson

Redovisa hela beslutsunderlaget!

De fullmäktigepartier som talade om en Maximerad badanläggning redovisade tyvärr inte på vilket sätt hindren och reglerna hindrar att kommunen skulle kunna ha kvar en badsjö/naturbad i Tinnerbäcksbadet. Detta förhållningsätt påminner om hanteringen tidigare stora kommunala stridsfrågor. Hans Nilsson Påminner om Vallaleden och Konserthuset.

– I vår grupp menar att det går att rädda badsjön och att hindren och reglerna är överkomliga och ekonomiskt försvarbara i förhållande till linje 1s kostnader.

Nu kommer Linje 4 att samlas och mobilisera till försvar av badsjön i Tinnerbäcksområdet.

– Vi kommer även göra det här till en valfråga 2022. Alla som vill rädda badsjön får gärna gå med i vår förening och våra Facebooks grupper, säger Hans Nilsson.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...
Julhjälpen i Linköping hjälper fattiga barnfamiljer att kunna fira jul, julen är barnens högtid...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.2 °
1.7 °
95 %
2.6kmh
100 %
sön
9 °
mån
6 °
tis
1 °
ons
5 °
tor
3 °