-2.1 C
Linköping
torsdag, november 30, 2023

Nu ska all hemtjänst upphandlas Socialdemokraterna protesterar

Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en ny modell för områdesbaserad hemtjänst, hemsjukvård samt rehabilitering ska upphandlas och organiseras.

Den nya modellen ska utveckla och förbättra vård och omsorg i hemmet. Rent praktiskt delas Linköpings kommun upp i tre geografiska områden. Inom varje område ska en del upphandlas på en marknad och en del ska den kommunala utföraren Leanlink tilldelas genom ett verksamhetsuppdrag. 

Socialdemokraterna har eget förslag

Områdesansvaret innebär ett helhetsansvar för hemtjänst, hemsjukvård, hemrehabilitering samt biståndsbedömda trygghetsboenden i respektive område. Enligt den nya modellen kommer de olika professionerna att samarbeta i team och tillsammans ta ansvar för individens behov skriver kommunen på sin hemsida.

SD och Alliansen tog beslutet

Socialdemokraterna är inte glada över beslutet eftersom de under en längre tid har drivit kraven om att äldrevård ska skötas till 100 procent i egen regi med Leanlink som utförare.

Beslutet klubbades i äldrenämnden av Alliansen och SD vilket kanske förklarar inriktningen på beslutet.

– Linköping har haft omfattande problem med brister och fusk inom privat hemtjänst. Att då öppna upp för ännu mer privat äldreomsorg känns inte bra, säger Mikael Sanfridson (S), oppositionsråd och tillägger.

– Linköpings kommun har tidigare fått säga upp 16 av 20 hemtjänstföretag på grund av brister i omsorgen och fusk med skattemedel. 

Kampanj mot upphandling

– Framöver kommer hemtjänsten, hemsjukvården och rehabiliteringen delas upp bland olika utförare i olika områden av Linköping. När äldreomsorgen läggs ut till privata bolag blir det svårare att få insyn och kontroll, menar Mikael Sanfridson och fortsätter. 

– De äldre ska inte behöva oroas av återkommande upphandlingar där det kan bli flera personalbyten. Men för KD verkar företagens valfrihet vara det som går först.

Socialdemokraterna startade tidigare i höstas en kampanj för att försöka stoppa utförsäljningen. Kampanjen fick strax över 2 700 underskrifter.

50 – 60 miljoner per år

Även kommunala trygghetsboenden och servicehus med sina träffpunkter ingår i helhetsansvaret. Den nya modellen innebär en ekonomisk satsning för äldrenämnden som kommer att lägga 50-60 miljoner kronor mer per år på äldreomsorgen än i dag. 

– Förändringen genomförs för att det ska bli bättre för den enskilda individen. Det är en omställning för att kunna möta framtidens utmaningar där vi ser fler äldre och fler multisjuka. Då ansvaret för helheten läggs på en och samma utförare ökar kvaliteten. Dessutom ställs till exempel krav på att den enskilde ska få en fast omsorgskontakt och en patientansvarig sjuksköterska, berättar äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

– I och med att kraven är högre så blir också timersättningen högre. Det kommer skapa förutsättningar för ökad kvalitet för brukarna och ge förbättrade anställningsvillkor för medarbetarna. Exempelvis ställs krav på ett nära ledarskap och medarbetare i hemtjänsten kommer erbjudas rätt till önskad högre sysselsättningsgrad, säger Liselotte Fager.

  

Liselotte Fagers äldrenämnd och SD genomför nu en klassik upphandling inom hemtjänst, rehabilitering och hemsjukvård. Foto: Tommy Pettersson

Fakta:

Privata utförare har möjlighet att lägga anbud under vintern 2021/ 2022. Beslut om vilken privat utförare som ska driva verksamheten i de olika upphandlade områdena fattas under våren 2022. 

Våren 2023 startar arbetet enligt den nya modellen. 

Avtalen kommer löpa över tre år med möjlighet till två förlängningar på tre respektive max tre år. En utförare har alltså möjlighet att ha verksamhet i ett område i max nio år

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-2.1 ° C
-1.3 °
-2.5 °
91 %
4.6kmh
75 %
tor
-2 °
fre
-2 °
lör
-6 °
sön
-6 °
mån
-7 °