-2.1 C
Linköping
torsdag, november 30, 2023

Öppna Slottsparken – Behövs inte enligt Samhällsbyggnadsnämnden

Linköpings slottspark är en omtyckt plats för många linköpingsbor. Populariteten bevisas när parken öppnas för allmänheten under en enda allmänhetens dag. Under de tidigare traditionella Slottsparkdagarna vallfärdade linköpingsborna och en hel del turister till parken.

Slottsparken är tyvärr inte öppen för allmänheten idag utan den avgränsas av ett staket som tillåter allmänheten beskåda parken på behörigt avstånd.

En undersökning av Novus som publicerades i somras visade även den att slottsparken ska öppnas för allmänheten. Hela 56 procent sa ja till att öppna parken. 16 procent tyckte att den skulle var fortsatt stängd och 29 procent visste inte vad de tyckte i frågan.

Kommunfullmäktige representerar folkviljan

I våras föreslog LinköpingsListans, LL, Michael Cocozza i en motion att kommunfullmäktige borde fatta ett principbeslut som innebär att Linköpings slottspark ska vara öppen för allmänheten. I fullmäktigepartiets motionen ingick också att samhällsbyggnadsnämnden skulle få i uppdrag att påbörja ett detaljplanearbete där allmänhetens tillgång till Linköpings slottspark skulle säkras.

Sågades av samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade nyligen vid motionens beredning att den första att-sats skulle avslås istället för besvaras. Vilket innebär att nämnden säger nej till att öppna parken för allmänheten.

Nämnden fann vidare att någon ny detaljplan inte behövdes för att möjliggöra en utökning av allmänhetens tillträde till parken.

Var det bättre förr?

Förr i tiden öppnade Landshövding Elisabeth Nilsson slottsträdgården för allmänheten men endast under speciella dagar; Slottsträdgårdens dag.

Elisabeth Nilssons make Arne Andersson visar biodlingen i den vackra trädgården vid Linköpings slott under ett öppet hus arrangemang för några år sedan. Foto: Tommy Pettersson

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-2.1 ° C
-1.3 °
-2.5 °
91 %
4.6kmh
75 %
tor
-2 °
fre
-2 °
lör
-6 °
sön
-6 °
mån
-7 °