22.9 C
Linköping
måndag, juni 21, 2021

Det dödliga våldet ökar i Sverige

Enligt en färsk rapport som Brottsförebyggande rådet presenterade idag så minskar antalet skjutningar i Europa men Sverige går emot den trenden och här ökar istället antalet skjutningar. Något vi fått uppleva på nära håll här i länet under de senaste åren.

Regeringen har gett Brå i uppdrag att kartlägga nivåer och trender i dödligt våld med olika våldsmetoder, med särskilt fokus på skjutvapen. En studie besvarar inte frågor om varför denna utveckling sker just i Sverige. I forskningen pekar man dock på ett antal riskfaktorer som kan orsaka plötsliga uppgångar i dödligt våld.

– Det handlar exempelvis om illegala drogmarknader, kriminella gäng eller lågt förtroende för polisen i vissa områden. Men sådana riskfaktorer finns även i vissa andra europeiska länder, utan att dessa länder haft samma utveckling av det dödliga skjutvapenvåldet som vi haft i Sverige, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Även om själva upptakten till utvecklingen i Sverige är svår att förklara, är det kartlagt att våldet kan eskalera genom en slags smittoeffekter där en skjutning tenderar att utlösa en annan.

Unga kriminella män

Ökningen är samtidigt tydligt avgränsad till unga män i kriminella miljöer, inom utsatta områden. Familjerelaterade dödsskjutningar minskar i Sverige, liksom dödligt våld med andra metoder än skjutvapen, skriver BRÅ vidare i ett pressutskick.

Läs hela rapporten här.

RELATERADE ARTIKLAR

I vårt polisområde slog FBI ihop med flera olika internationella aktörer till mot grov...
Under 2020 redovisade region Öst något fler ärenden till åklagare än året innan. Bland...
Under de rådande omständigheter men även på grund av sommarlov så tillbringar både vuxna...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,291FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
22.9 ° C
27.4 °
18.2 °
62 %
1.5kmh
0 %
mån
27 °
tis
23 °
ons
19 °
tor
26 °
fre
24 °