10.5 C
Linköping
fredag, september 30, 2022

På söndag firas FNs 76:e födelsedag

På söndag, den 24 oktober firas FN-dagen över hela världen. I Linköping bjuder Sveriges Veteranförbund in till att hedra Sveriges veteraner. Klockan 14.00 hålls en ceremoni vid minnesplatsen för utlandsveteraner vid Livgrenadjärernas friluftskyrka på Garnisonsområdet. Minnesplatsen hedrar de veteraner som tjänstgjort i världen för frihet, rättvisa och demokrati.

– FN har betytt oerhört mycket under sina 76 år. Jag själv är gammal yrkesofficer från I4 här i Linköping och har gjort utlandstjänst vid sju olika tillfällen. Det är viktigt att se den verklighet som råder i framför allt krigsdrabbade områden, säger Hans Zettby från Veteranerna Östergötland, på Linköpings kommuns webbplats.

Under våren 2020 färdigställde Linköpings kommun sitt arbete med inrättningen av minnesmärket tillägnat militära och civila utlandsveteraner. Under ceremonin hälsar Hans Zettby välkommen, försvarsdirektör Jenny Knuthammar håller ett högtidstal, prästen Hans Eneroth håller förbön, Hemvärnets musikkår spelar och fika serveras.

– Vi veteraner är väldigt tacksamma över minnesplatsen och att få möjlighet att fira FN-dagen, säger Hans Zettby som utöver utlandsveteran även är gammal medlem i Linköpings FN-förening.

Årets FN-dag markerar även FN:s 76-års jubileum. Det var den 24 oktober 1945 som FN-stadgan trädde i kraft.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
10.5 ° C
11 °
9.4 °
82 %
4.6kmh
75 %
fre
10 °
lör
16 °
sön
14 °
mån
14 °
tis
14 °