-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Tyck till och fråga om Stångåns vatten

En gång om året håller Stångåns vattenråd ett för allmänheten öppet möte där olika frågor om vattnet i Stångån och vattendragen runtomkring diskuteras.

Förra året ställdes mötet in på grund av pandemin men den 26 oktober är det dags för årets träff. Stångåns vattenråd ett öppet möte för alla intresserade.
– Det känns väldigt positivt att kunna genomföra mötet nu – men med fortsatt försiktighet och ingen trängsel naturligtvis, säger Gunnar Ölfvingsson, kommunekolog på Linköpings kommun på kommens hemsida

Vad kan du göra?
Syftet med de öppna mötena för Stångåns vattenråd är att sprida information och engagemang så brett som möjligt om vattenrådet och arbetet för de värdefulla vattenmiljöerna i Stångåns hela vattensystem.
Årets möte går under rubriken ”Vad kan du göra för vårt vatten?”. Bland annat kommer Reinhold Castensson, vattenforskare vid Linköpings universitet, och berättar om hur klimatförändringar och föroreningar påverkar livscykeln för vattnet i Stångån. Han kommer att tala om vad som påverkar vattenkvaliteten och vad vi kan göra.

Kanalen fyller 150 år
Länsstyrelsen Östergötland kommer att berätta om de tre stora påverkansfaktorerna tätort, jordbruk och skogsbruk samt presentera hur vattenkvaliteten i Stångåns avrinningsområde är utifrån de senaste statusklassningarna. Dessutom kommer Kinda kanals vd Karin Nybrolin och berättar om jubileumsåret 2021 då kanalen fyller 150 år.
– Alla som deltar får med sig mer kunskap om historia, nuläge, framtidsutsikter och möjligheter. Dessutom har man chansen att bidra med lokala kunskaper och idéer för det fortsatta arbetet. Vi kan fortfarande för lite om våra vatten och här kan alla bidra, säger Gunnar Ölfvingsson.
Mötet hålls tisdagen den 26 oktober på Vårdnäs stiftsgård.

Fakta: Stångåns vattenråd
Stångåns vattenråd är en länsöverskridande intresseförening som bildades 2011 och där Linköpings, Kinda, Vimmerby, Åtvidabergs och Ydre kommuner ingår. Vattenrådet är ett forum för samverkan för effektiv vattenförvaltning, som är lokalt förankrad i avrinningsområdet
.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °