11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Tredje dos vaccin till alla över 80 år

Nu erbjuder Region Östergötland en tredje vaccindos till alla som är 80 år och äldre och till dem som bor på särskilda boenden samt till personer med hemtjänst eller hemsjukvård. Alla dessa kommer att få en personlig inbjudan inom de närmaste veckorna.

I linje med Folkhälsomyndighetens rekommendation så kommer Region Östergötland nu att erbjuda en tredje dos till de grupper som vaccinerades tidigt i insatsen mot covid-19. Svensk och internationell data har visat att effekten av vaccinet med tiden har avtagit i de här grupperna. Det ger en ökad risk för genombrottsinfektioner, vilket innebär att man kan drabbas av covid-19 trots dubbla vaccindoser. Om detta berättas det på regionens hemsida.

– Vi har varit inställda på att beslutet skulle komma, men vi behöver lite tid för att förbereda oss. Målet är att vi ska komma igång så snart som möjligt, men det handlar om en stor grupp, ungefär 30 000 östgötar, varav 27 000 tillhör dem som är 80 år och äldre, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i ett uttalande på regionens webbplats.

Den tredje vaccindosen kan tidigast ges när det har gått sex månader sedan det senaste vaccinationstillfället. Personer som själva har möjlighet att ta sig till någon av vaccinationscentralerna i Norrköping, Motala eller Linköping kan redan nu boka tid via 1177.se. Att ringa till vårdcentralerna för att boka tid är ännu inte möjligt.

– Mitt råd till dem som inte har möjlighet att själva ta sig till en vaccinationscentral, eller komma på drop in, är att vänta tills man har fått sitt vaccinerbjudande. Regionen behöver lite mer tid för att hinna organisera vaccinering på vårdcentraler och äldreboenden, säger Kerstin Jonsson.

RELATERADE ARTIKLAR

Willys och Hemköp har stora it-störningar, enligt uppgifter till Aftonbladet. Leveranser ska påverkas och det...
Polisen, strax efter klockan 02.00, larmades till Skäggetorps centrum i Linköping med anledning...
På söndag, den 24 oktober firas FN-dagen över hela världen. I Linköping bjuder Sveriges...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °