-0.5 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Regionen behåller covidregler

Igår togs, den 29 september, togs de regler och rekommendationer som gällt för att förhindra smitta. Dock så behåller regionen de regler som gällt inom vården vid, till exempel besök på vårdenheter och boenden.

Det är Folkhälsomyndigheten som har bedömt att de allmänna råden om allas ansvar för att förhindra smitta av covid-19 kan tas bort. Föreskrifter och allmänna råd riktade mot olika typer av verksamheter upphör också. Folkhälsomyndigheten menar att dessa inte längre är motiverade i samhället ur ett smittskydds- och folkhälsoperspektiv.


I Region Östergötlands vård- och omsorgsverksamhet kommer de smittförebyggande rutinerna fortsätta att vara kvar tills vidare, då Folkhälsomyndigheten inte rekommenderat några förändringar i det perspektivet nu, skriver regionen på sin webbplats.

– De lättnader i restriktioner som görs är i första hand riktade mot samhället i stort. När det gäller vård- och omsorgsverksamhet är det nödvändigt att fortsätta följa de smittförebyggande rutinerna, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Besöksregler gäller
Det innebär bland annat att de besöksregler som infördes i slutet av juni kommer att fortsätta att gälla tills vidare. Endast en person får besöka en patient på en vårdavdelning och endast en medföljande till mottagningar och undersökningar tillåts. För att besöken ska vara smittsäkra får besökare inte vistas i allmänna utrymmen. De uppmanas också att hålla avstånd till andra än den person de besöker. Även reglerna om att hålla avstånd i väntrum kvarstår.

Hålla avstånd
Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd riktar sig till i första hand till ovaccinerade vuxna som bör fortsätta att hålla avstånd och undvika folksamlingar. De bör även undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Råden gäller inte för personer under 18 år eller för de som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig mot covid-19.

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Den 8-14 november är det dags för årets upplaga av East Sweden innovation week....
Goda livsvillkor för alla invånare i Östergötland. Det är den övergripande målbilden för ”Utvecklingsstrategi...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-0.5 ° C
0.5 °
-0.8 °
83 %
4.6kmh
100 %
sön
0 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °