2.1 C
Linköping
tisdag, januari 31, 2023

Här krävs det vaccinbevis

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare, brukare, boende och elever avkrävas vaccinationsbevis. Det gäller från den 17 januari och för nya praktikanter. Detta berättas på kommunens hemsida.

Bakgrunden till beslutet är att kommunen vill säkerställa att de som träffar praktikanterna vet att de är vaccinerade.

– Vår ambition för kommunens verksamheter är att alla ska känna sig trygga när de kommer till oss och slippa vara oroliga. Vi har också ett ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Att införa vaccinationsbevis för praktikanter inom verksamheten innebär att vi får bättre möjlighet att riskbedöma och vidta åtgärder så att våra medarbetare och andra personer inte utsätts för covid-19-smitta, säger kommunalråd Denisé Cassel (KD).

Kommunens förvaltningar som har praktikanter ska göra en riskbedömning för att komma fram till vilka typer av arbetsplatser som ska omfattas. Därefter fattas beslut av förvaltningschefen om var vaccinationsbevis krävs.

– Det här innebär alltså att det är upp till varje förvaltning att göra en egen bedömning. Mitt beslut som kommundirektör handlar om att göra det möjligt att kräva vaccinationsbevis, säger Paul Håkansson, kommundirektör.

Beslutet är taget av kommundirektören och gäller alla nya praktikanter som genomför någon form av praktik, arbetsmarknadsinsats eller arbetsmarknadsanställningar på en kommunal arbetsplats.

Förvaltningen ska även ta hänsyn till arbetsmiljölagen, speciellt när det gäller praktik för minderåriga.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
2.1 ° C
2.2 °
1.7 °
60 %
8.2kmh
1 %
tis
2 °
ons
3 °
tor
1 °
fre
-1 °
lör
-4 °