13.5 C
Linköping
onsdag, september 22, 2021

Bekämpa elak blomma

Nu uppmanas allmänheten att bekämpa blomsterlupinen. Det är en av våra vanligaste invasiva främmande arter som riskerar att konkurrera ut viktiga svenska växter.

Blomsterlupinen är en av våra vanligast förekommande invasiva främmande arter och syns ofta i täta och högresta bestånd. Inhemska växter konkurreras därför ut när blomsterlupinen etablerar sig. Förlusten av blommande växter blir i nästa steg ett problem för bland annat vilda pollinatörer.

– Blomsterlupinen kan visserligen vara en nektarkälla för pollinatörer, men när den blommat över finns inga andra blommor kvar som pollinatörer kan samla pollen och nektar från. Det måste finnas blommande växter under en lång tid för att vilda pollinatörer ska klara sig, säger Sofia Almkvist, biolog på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Därför är det viktigt att stoppa blomsterlupinens framfart i naturen. Nyligen uppmanades allmänheten att delta i bekämpningen genom att plocka blommande lupiner, slå av eller trimma ned plantor eller gräva upp plantor och rötter. Växtdelarna ska sedan köras till förbränning och får inte läggas på kompost.

– Länsstyrelsen arbetar med att bekämpa invasiva främmande arter, bland annat blomsterlupin. I år kommer vi göra flera bekämpningsinsatser i våra naturreservat, säger Åsa Leuhusen, samordnare för Länsstyrelsen Östergötlands arbete med invasiva främmande arter.

Fakta:

Blomsterlupinen härstammar från Nordamerika och introducerades till Europa som trädgårdsväxt under 1800-talet. Från trädgårdarna har den sedan spridit sig till naturen. I Sverige har blomsterlupin funnits vilt sedan 1870-talet. Den finns i stora delar av landet och syns ofta längs vägar och järnvägar, i grustag och runt bebyggelse. Samma platser utgör i många fall en fristad för många av våra ängsväxter. De har försvunnit från gamla slåtter- och naturbetesmarker i takt med att det storskaliga jordbruket har gjort odlingslandskapet enformigt. Blomsterlupinen har en förmåga att sprida sig och konkurrera ut svenska växter, vilket innebär problem för bland annat våra vilda pollinatörer.

Läs mer här:

RELATERADE ARTIKLAR

Den svarthuvade snigeln finns ursprungligen inte i vår svenska natur. Den är en invasiv...
Regeringen har nu beslutat om ändringar gällande hur många deltagare det kan vara på...
Sommar, sol och fjärilar hör ihop men tyvärr riskerar var tredje dagfjärilsart att dö...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.5 ° C
14 °
12.5 °
81 %
3.1kmh
90 %
ons
13 °
tor
13 °
fre
13 °
lör
15 °
sön
17 °