28.2 C
Linköping
lördag, augusti 13, 2022

Studenten 2021: Fira i mindre skala

Visst är det härligt med firande i samband med studenten och skolavslutningar men det är viktigt att följa de rekommendationer som finns betonar Region Östergötland på sin webbplats.

”Folkhälsomyndigheten avråder fortfarande från stora, privata fester. Men det går att fira om man tänker till lite på hur man gör det”, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, i ett uttalande.

Anpassningen av smittskyddsåtgärder som kom den 1 juni innebär bland annat vissa lättnader för olika typer av evenemang. Och med studentfiranden, utspring och skolavslutningar runt hörnet är det många som undrar vad som gäller.

Tänk till

– Det som gäller är egentligen att tänka till ordentligt och se till att hålla avstånd, säger Britt Åkerlind. Om man har ett studentfirande utomhus och ser till att alla kan hålla avstånd, kan man vara lite fler personer än den allra närmaste kretsen.

– Man kan tänka på att sitta få personer vid varje bord och sprida ut borden ordentligt, med stora avstånd. Dessutom kan man be gästerna komma vid lite olika tillfällen under dagen, så att det inte samlas så många samtidigt. Om det kommer äldre familjemedlemmar är det förstås bra att påminna dem och fråga om de är vaccinerade. Och undvik buffématen, servera på tallrik i stället.

Även annat umgänge ökar när sommaren kommer, som exempelvis avslutningar och after work på arbetsplatser. Också där menar Britt Åkerlind att man behöver ta ställning utifrån hur förutsättningarna ser ut och om det går att hålla avstånd. Bäst är att samlas utomhus.

Okey med AW

– En after work med jobbet är okej om man träffas utomhus och håller avstånd, man får resonera sig fram till hur man ska göra det på bästa sätt. Det går också att träffas i lite större grupper i det privata umgänget, upp till åtta personer ungefär. Men alltid med avstånd, och givetvis stannar man hemma om man känner minsta symtom.

Även när det gäller cuper, matcher och tävlingar i mindre omfattning behöver man utgå från förutsättningarna i sin bedömning och planering. Med mindre omfattning avses antingen ett färre antal deltagare eller ett färre antal matcher eller tävlingar.

Tabell

– Det är många parametrar att ta hänsyn till. Hur reser man dit, är man inomhus eller utomhus, vilken typ av idrott är det, hur många funktionärer behövs? Det viktigaste är att det inte uppstår trängsel och att man kan hålla avstånd, säger Britt Åkerlind.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en tabell över hur många som kan delta i olika typer av arrangemang. Britt Åkerlind tycker att den kan vara en bra hjälp för den som funderar över hur man ska göra.

– Den som ska arrangera något vet alltid förutsättningarna bäst och den tabellen kan vara en bra guide när man planerar, säger hon. Det gäller att tänka på alla aspekter och planera klokt.

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Den 8-14 november är det dags för årets upplaga av East Sweden innovation week....
Goda livsvillkor för alla invånare i Östergötland. Det är den övergripande målbilden för ”Utvecklingsstrategi...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
28.2 ° C
28.7 °
27.2 °
40 %
2.1kmh
67 %
lör
30 °
sön
31 °
mån
29 °
tis
32 °
ons
28 °