21.6 C
Linköping
torsdag, juli 29, 2021

Experterna tipsar – så här klarar bilen vinterkylan

Nu är snart vintern, kylan och mörkret här. Detta kan göra det besvärligt att köra bil – här följer några tips för dej som vill vinterrusta din bil. 

Blixthalkan kommer som en överraskning för många, och det sker flera avåkningar och kollisioner på grund av att sommardäcken fortfarande sitter på.

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag, men du får sätta på vinterdäcken redan den 1 oktober om väderleken tillåter. Om du kör med dubbade vinterdäck är det viktigt att veta att lokala dubbdäcksförbud kan förekomma på vissa vägar, kontrollera med din kommun om vad som gäller.

– Chansa inte med säkerheten och kontrollera dina vinterdäck idag, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Kolla batteriet

Det finns flera saker att tänka på när du förbereder din bil för vintern. En kontroll av batteriet är bland de viktigaste.

– Om du vet att du kommer att köra mycket under vintermånaderna, så gör du livet enklare genom att förbereda batteriet. Ett batteri som fungerar bra på sommaren kan vara helt dött en morgon med extra kyla, säger Johan Granholm.

Byta olja?

Ett vanligt tips före vintern är att byta motorolja. Men det beror lite på.
– De flesta nyare bilar har en syntetisk olja som klarar vintern bra. Nya bilägare följer vanligtvis serviceintervallen, som bland annat tar hand om oljebyten. Men om du har en bil som är åtta till tio år eller äldre, kanske du har börjat ta lite lättare på den vanliga servicen, säger Johan Granholm.

Bild: Pixabay.

Bra att ha med i bilen:

Förvara en plastflaska med grus i bilen. Gruset är bra om man har kört fast, men kan också användas i förebyggande syfte. Häll ut lite grus vid däcken när du ska parkera på kvällen. Ställ sedan bilen på gruset så kommer du loss lättare nästan morgon, oavsett temperatur eller väder, tipsar Johan Granholm.

Varningstriangel ska alltid finnas med i bilen. Isskrapa och snöskyffel.
Startkablar. Om du eller någon annan behöver starthjälp.
Extra filt och varma kläder. Reflexväst. Tänk på att du syns extremt dåligt i vintermörkret när du rör dig runt bilen vid vägen. Förbandsväska
Ficklampa och extra batterier. Bogserlina.

RELATERADE ARTIKLAR

En personbil kolliderade med en buss strax efter lunch nu under måndagens eftermiddag. Ingen person...
En personbil har av okänd anledning kört ner i diken vid Kåparpsrondellen . En...

Butiksrån i Mjölby

Under onsdagskvällen rånades en butik på Jerikodalsgatan i Mjölby. Polisen har trots intensiv spaning...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
21.6 ° C
24.4 °
17.2 °
51 %
6.2kmh
20 %
tor
20 °
fre
18 °
lör
21 °
sön
19 °
mån
15 °