2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Ingen ska dö av rattfylleri – vecka 45 uppmärksammar alkoholmissbruk

För åttonde året i rad genomför ett 20-tal frivilligorganisationer samordnade aktiviteter under vecka 45, allt för att uppmärksamma alkoholfrågan ur ett folkhälsoperspektiv.

Över en miljon människor i Sverige beräknas ha någon form av riskbruk av alkohol som senare kan leda till ett missbruk och svåra medicinska skador. För åttonde året i rad genomför därför ett 20-tal frivilligorganisationer samordnade aktiviteter i samarbete med andra aktörer under vecka 45, allt för att uppmärksamma alkoholfrågan ur ett folkhälsoperspektiv samt för att upplysa om riskbrukets konsekvenser. Detta skriver MHF i ett pressutskick.

MHF arbetar med trafiksäkerhet och framförallt med rattfylleriproblemet. Vår devis ”Ingen ska dö av rattfylleri” är en programförklaring. Alkoholpåverkade förare är fortfarande ett av de största trafiksäkerhetsproblemen.

Många kör på fyllan

Cirka en av fyrahundra bilresor sker med onykter förare. Det handlar om mellan 12000 och 12500 rattfyllerikörningar per dygn.
Cirka 80 personer omkommer varje år i trafiken på grund av alkohol- och/eller drogpåverkade förare. Det motsvarar 25-30 procent av samtliga omkomna i trafikolyckor.

Mer än 1000 personer skadas svårt varje år på grund av rattfylleri.
Många rattfyllerister är personer med alkoholproblematik, det vill säga, riskabla alkoholvanor eller alkoholberoende.

Rattfylleriproblemet kan kopplas till den totala alkoholutvecklingen. Forskare har visat på sambandet mellan totalkonsumtionen av alkohol i Sverige och rattfylleriets omfattning. Under perioder av minskad alkoholkonsumtion minskar också rattfylleriet. När alkoholkonsumtionen ökar så ökar rattfylleriet.

Läs mer om vecka 45 här:

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °