13.5 C
Linköping
onsdag, september 22, 2021

Ingen ska dö av rattfylleri – vecka 45 uppmärksammar alkoholmissbruk

För åttonde året i rad genomför ett 20-tal frivilligorganisationer samordnade aktiviteter under vecka 45, allt för att uppmärksamma alkoholfrågan ur ett folkhälsoperspektiv.

Över en miljon människor i Sverige beräknas ha någon form av riskbruk av alkohol som senare kan leda till ett missbruk och svåra medicinska skador. För åttonde året i rad genomför därför ett 20-tal frivilligorganisationer samordnade aktiviteter i samarbete med andra aktörer under vecka 45, allt för att uppmärksamma alkoholfrågan ur ett folkhälsoperspektiv samt för att upplysa om riskbrukets konsekvenser. Detta skriver MHF i ett pressutskick.

MHF arbetar med trafiksäkerhet och framförallt med rattfylleriproblemet. Vår devis ”Ingen ska dö av rattfylleri” är en programförklaring. Alkoholpåverkade förare är fortfarande ett av de största trafiksäkerhetsproblemen.

Många kör på fyllan

Cirka en av fyrahundra bilresor sker med onykter förare. Det handlar om mellan 12000 och 12500 rattfyllerikörningar per dygn.
Cirka 80 personer omkommer varje år i trafiken på grund av alkohol- och/eller drogpåverkade förare. Det motsvarar 25-30 procent av samtliga omkomna i trafikolyckor.

Mer än 1000 personer skadas svårt varje år på grund av rattfylleri.
Många rattfyllerister är personer med alkoholproblematik, det vill säga, riskabla alkoholvanor eller alkoholberoende.

Rattfylleriproblemet kan kopplas till den totala alkoholutvecklingen. Forskare har visat på sambandet mellan totalkonsumtionen av alkohol i Sverige och rattfylleriets omfattning. Under perioder av minskad alkoholkonsumtion minskar också rattfylleriet. När alkoholkonsumtionen ökar så ökar rattfylleriet.

Läs mer om vecka 45 här:

RELATERADE ARTIKLAR

Den nya simhallen bli allt mer färdig och nu är ett nytt och grönt...
Det var strax efter 08.00 på onsdagens morgon som polisen kallades till ett bråk...
Den yngling som anhölls av åklagare i lördags begärs nu häktad för sin inblandning...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
13.5 ° C
14 °
12.5 °
81 %
3.1kmh
90 %
ons
13 °
tor
13 °
fre
13 °
lör
15 °
sön
17 °