11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Ta det lugnt på höstlovet – många råkar illa ut på resan

Det drar ihop sig till höstlov och då väljer många bort mörkret mot sol och värme söderut. Men se upp – olyckan kan lätt vara framme på resan. 

I vissa fall kan man, till och med, få uppsöka sjukvård, vanligast är det hos dem som reser till USA, Turkiet och Spanien.

De senaste två åren har omkring 2 500 svenskar insjuknat eller skadat sig på resor utomlands i oktober årligen, enligt statistik från SOS International, som hjälper nordiska resenärer som råkar ut för olyckor på resa. Spanien, USA och Turkiet de vanligaste länderna. Hittills har cirka 1 400 fall från hela värden rapporterats in denna månad. Barn och äldre hör till de som oftast blir sjuka eller skadar sig på resan.

– Resor med barn kräver extra planering för att resan ska bli säker. Den bör vara anpassad efter barnets behov och ålder. Lång flygresa, ny miljö, stora klimatskillnader och andra rutiner än i vardagen kan vara påfrestande, särskilt för de allra minsta. Äldre resenärer med kroniska sjukdomar underskattar ibland hälsoriskerna med att åka till avlägsna platser med helt annorlunda klimat, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If, i ett pressmeddelande.

Beroende på vilket land man är i och hur brådskande det är att få vård gäller olika regler. Med EU-kortet kan den som behöver vård i ett annat EU-land få vård på samma villkor som invånarna i landet man besöker. Som EU-medborgare kan man också ha rätt till viss vård i några länder utanför EU.

– Förbered resan väl. Genom att ta reda på så mycket som möjligt före resan kan man minska riskerna för att någonting tråkigt ska hända. Följ vaccinationsråden och gå igenom era försäkringar, säger Josefin Hamilton.

Att råka ut för något utomlands utan en hemförsäkring, där reseskyddet ingår, kan bli väldigt dyrt. Ett ambulansflyg hem från Thailand kostar över en miljon kronor medan att ligga på sjukhus i USA kan gå på över 250 000 kronor – per dygn .Hemförsäkringen innehåller ett reseskydd som ofta varar i upp till 45 dagar för alla som står med i försäkringen.

– Hemförsäkringen är den viktigaste försäkringen man kan ha – den ger ett bra grundskydd för resan där bland annat sjukvård utomlands och hemresa ingår. Ska man vara borta längre än 45 dagar måste man komma ihåg att skaffa en tilläggsförsäkring innan avresan, säger Josefin Hamilton.

 

 

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °