10.5 C
Linköping
fredag, september 30, 2022

Krönika: Jerry Prütz om den senaste skjutningen – ”det kunde varit jag”

I natt skedde den elfte skjutningen på kort tid här i Linköping. En skjutning mitt i city och på ett ställe som är lite av min hemmaplan. På Palatset har jag uppträtt med musik, standup och varit publik fler gånger än jag faktiskt kan minnas.

Jag känner ställets ägare, flera av dem som jobbar där och man träffar alltid någon man känner när man gör ett besök.

Igår var det ingen spelning där utan det var några som spelade biljard och inte mycket mer.

Vad som hände eller förelåg skottdramat ska vi inte gå in här, i vart fall inte nu. Men tanken slog mig direkt – tänk om jag stått på scenen där. Det kunde gått för mig som saligen avsomnade Panteragitarristen Dimebag Darrell som sköts till döds på scenen mitt under ett solo 2008.

Jag gillar kolgrillen i Skäggetorp och det händer att jag käkar där ibland, faktum är att jag föreslog redaktör Pettersson en lunch där dagarna innan skotten föll.

Polisen betonar att vi vanliga medborgare inte ska känna oss rädda. Detsamma gör våra ansvariga politiker. Jag tror dem inte…

Det är bara frågan när, inte om, när vi får vårt första oskyldiga offersom skjuts till döds av en förlupen kula.

Polisen gör nog så gott de kan, man kan riktigt känna deras frustration vid varje pressträff eller intervju.

Politikerna står handfallna och vilse. Ängslan över att det snart är val igen verkar större än att faktiskt agera. De enda som kommer med utspel är S och de är i opposition vilket gör det lätt för dem att verka handlingskraftiga.

På sociala medier ropas det på undantagstillstånd. Man tar sig för pannan.

Nyligen hölls det en pressträff med anledning av onsdagens skjutning på Stångebro. Meningslösare minuter var länge sedan jag var med om. Polisen hänvisade bara till utredningssekretessen vilket man såklart förstår men om den misstänkte gärningspersonen gick åt höger eller vänster borde man kunna avslöja.

Det verkar lättare att få tag på skjutvapen än köpa ett frimärke. Det borde inte vara så svårt att beslag ta de vapen som det inte finns licens på. Ofta vet man vilka ungdomar som är kriminella. Dessa kan man punktmarkera och ta varje gång de går mot rött för att sedan ge dem rejäla straff så de är borta från gatorna en god tid.

Ge dem som är på gång in i gäng ett vettigt alternativ. Att vi vuxna våga vara just det.

Det borde i vart fall vara en liten bit på väg för så här kan vi inte ha det i vår stad.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
10.5 ° C
11 °
9.4 °
82 %
4.6kmh
75 %
fre
10 °
lör
16 °
sön
14 °
mån
14 °
tis
14 °