-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Socialdemokraternas kongress avslutad

Idag avslutades den fem dagar långa socialdemokratiska kongressen i Göteborg. Under fredagen beslutade socialdemokraternas kongress att enhälligt välja Magdalena Andersson till ny partiordförande.

Magdalena tar därmed över från den avgående Stefan Löfven som avtackades efter nästan tio års års förtjänstfullt arbete. Detta historisk partiledarbyte innebär att vi med absolut största sannolikhet och inom en snar framtid kommer att begåvas med en kvinna på statsministerposten i Sverige.

Aktiv östgötsk delegation

Av de 350 valda ombuden från 24 partidistrikt fanns tre ombud som medlemmarna i Linköpings Arbetarekommun röstat fram; Eva Lindh ,Mari Hultgren, Therese Waller och Kristina Edlund. LKPG. News får kontakt med Stina Edlund efter att hon just varit uppe i talarstolen och debatterat migrations- och trygghetsfrågor.

– Vi jobbar för lokal och områdespoliser bland annat och är jättenöjda med vårt arbete så här långt under kongressen. Östgöta delegationen är aktiv och vi har fått igenom väldigt mycket. Det kändes väldigt bra och känslofullt när vi valde Magdalena Andersson. Vid talet idag pekade hon ut partiets riktning väldigt tydligt, berättar Stina och tillägger att medlemmarna har fått tycka till och verkligen fått säga sitt vid valet av ny partiledare.

– Vi är glada över att Tobias Baudin blivit vald till partisekreterare. Tobias har tidigare gjort ett fantastiskt arbete i Kommunal. Han är en folkrörelse människa som för in sin energi i vårt folkrörelseparti.

Den framtida socialdemokratiska politiken…

Partikongressen har under fem dagar valt en ny styrelse, behandlat, förhandlat, diskuterat och fattat beslut om riktlinjer och motioner.

När riktlinjerna ”Vi bygger landet” är klart och justerat kommer det att vägas, mätas och kommenteras på medias nyhetskanaler och ledarsidor.

Nu får Magdalena Andersson ta del av, på redan förhand bestämda, uppfattningar om hur hon är som partiledare (statsminister). Nu får partiet en rad olika, mer eller mindre kvalificerade, bedömningar hur kongressbesluten kommer att antingen förbättra eller försämra Sverige.

Men det är väl inget att oroa sig för. Det är ett synnerligen rutinerat parti som går in i nästa års valrörelse.

Fakta om kongressen:

Socialdemokraterna arrangerar sitt högsta beslutande forum vart fjärde år och den 3e till 7e november hålls ordinarie partikongress för 41a gången i historien.

Till kongressen hade socialdemokratiska medlemmar tagit fram fler motioner än någonsin. Motionerna handlar om allt från klimatomställningen och välfärdsbygget till brottsbekämpning och digitalisering.

Tre stora frågor avhandlades under kongressen. För det första valdes en styrelse på 26 ordinarie ledamöter och 15 ersättare på avslutningsdagen. Ordförande Magdalena Andersson valdes redan inledningsvis. Igår valdes en partisekreterare, Tobias Baudin, samt ett verkställande utskott väljes på lördag.

För det andra stakades de politiska riktlinjerna ”Vi bygger landet” ut med intensiv behandling av tillhörande motioner. Alla dessa kongressbeslut inramades av tal från inbjudna gäster, föredragningar av partistyrelsemedlemmar, temagruppsarbeten och seminarier samt verksamhetsberättelse o ansvarsfrihet för den avgående styrelsen.

För det tredje antogs nya partistadgar.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °