11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Axel von Fersen stämplar hittade i Domkyrkans fönster

Domkyrkan i Linköping genomgår sedan ett tiotal år en varsam restaurering. Nu har man kommit till södra koret, som är den sista etappen av fönsterrestaureringen.
Järnet i fönstren, som nu rengörs, är ett resultat av 1849-70 års restaurering, då man bytte ut 1812 års gjutjärnsfönster mot nya bågar i gjutjärn med gjutjärnsinfattade rutor och masverksdekor.

Vid restaureringsarbetet i kyrkan har tidigare okända järnstämplar upptäckts på flera av fönstren i Thomaskapellet.

– Det handlar om Axel von Fersens d ä:s stämplar, tillverkade vid Jakobslunds järnbruk i Ljung, berättar Maria Klint, byggnadsantikvarie vid Östergötlands museum, som dokumenterar den pågående fönsterrestaureringen.

Stort A och stort F

Fönsterhantverkarna har arbetat många år i kyrkan men aldrig tidigare stött på denna stämpel. Den verkar inte heller finnas omnämnd i litteraturen.
– Stämpeln är ett stort ”A” som sitter ihop med ett stort ” F” med en krona över bokstäverna, och den har numret 468 instansat på ena kortsidan. Det finns ett flertal av dessa järnstämplar på stormjärnen som nu rengörs och målas, berättar fönsterhantverkare Mats Rebel i ett pressmeddelande.

Kommer från Ljung
Tidigare har man vetat att fönstrens järnbågar och spröjsverk, som göts av järn, tillverkades efter trämodeller av Finspångs styckebruk och Motala Mekaniska Verkstad. Glaset, även det färgade, levererades från Bromö glasbruk utanför Mariestad.
Nu har man alltså även hittat en järnstämpel som kommer från Jakobslunds bruk i Ljung, utanför Linköping, Axel von Fersen d ä grundade bruket, som stod klart 1771.
– Stämplarna i järnet är ju för oss helt nyupptäckta, och ger en helt ny historisk insikt i varifrån man hämtade och beställde järnet, något som inte har nämnts i källorna tidigare, säger byggnadsantikvarie Maria Klint.

RELATERADE ARTIKLAR

Willys och Hemköp har stora it-störningar, enligt uppgifter till Aftonbladet. Leveranser ska påverkas och det...

Komiker fick Nyponet

Komikern, manusförfattaren och arrangören Ben Kersley fick igår ta emot Lars Winnerbäcks kulturpris Nyponet...
Polisen, strax efter klockan 02.00, larmades till Skäggetorps centrum i Linköping med anledning...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °