8.9 C
Linköping
lördag, september 18, 2021

Träd flyttas till “stranden” och Vikingstad

Undrar du också vart träden som prydde den populära “sommargågatan” som man brukar kalla Storgatan mitt i centrala Linköping, tog vägen? I så fall, läs vidare…

Under sommaren hjälper träden till att skapa en intimare atmosfär längs gatan och ger besökarna skugga. När sommargågatan plockas ner får träden leva vidare och rota sig i kommunens parker och grönytor.

Flyttas till “beachen”

Sommargågatan har just avslutat sin tredje säsong och både sittmöbler och träd har plockats bort från Storgatan. Träden har nu planterats om vid Stångå beach och i Vikingstad där de får leva vidare.

– På sommargågatan används träden till att skapa en rumslighet och en intimare atmosfär i gaturummet. När sommaren är förbi får träden rota sig på en permanent plats och leva i lugn och ro i kommunens parker och grönytor, berättar Lisa Markström, landskapsarkitekt på kommunens webbplats.

Tidigare år har träden placerats i bland annat Sturefors, Ljungsbro och Skäggetorp

– Sammanlagt under åren som sommargågatan har varit, inklusive detta år, har vi planterat ut 54 träd i kommunen, berättar Lisa Markström. 

– Träden som vi använder är flerstammiga, vilket ger en fin bladvolym i ögonhöjd jämfört med ett träd med en stam. De blir även mer stabila och klarar av att stå i de krukor som vi planterar dem i på sommargågatan. Att de klarar två månader i en så torr och karg miljö som Storgatan utgör, gör dessa träd till riktiga hjältar!

RELATERADE ARTIKLAR

Under lördagens eftermiddag landade det en alien på anrika Cirkuscaféet på Platensgatan i Vasastan....
Under natten till torsdagen utsattes ett företag på Storgatan i centrala Linköping för skadegörelse....
Väktare kontaktade polisen, under natten/morgonen mot onsdag, om skadegörelse på ett fönster på Storgatan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
8.9 ° C
9.7 °
8.1 °
84 %
3.6kmh
75 %
lör
12 °
sön
11 °
mån
10 °
tis
12 °
ons
15 °