28.2 C
Linköping
lördag, augusti 13, 2022

Socialdemokraterna har fått nog av nollningen – ”Det är 2021 nu”

I år har, den så kallade ”nollningen” vid kommunens gymnasieskolor varit ovanligt stökig och en som reagerat är Elias Aguirre, kommunalråd för Socialdemokraterna i Linköping som vill förbjuda det som han anser vara en gammal sedvänja som inte har plats i ett modernt samhälle.

Trots att Linköpings kommun satte in fler vuxna ute på stan så spårade ”nollningen” ur rejält i år, vilket inte minst polisen vittnade om på sina sociala medier.

– Ytterst handlar det om vad vi lär våra barn, menar Elias Aguirre och fortsätter:

– Vi har haft ”metoo”, fått bort det mesta av sådant här på arbetsplatser. Vi talar dessutom om unga tonåringar som ska ägna sig åt skolan och inte någon typ av kamratuppfostran. Vi kan inte fortsätta ha kränkningar, otrygghet och fylla bland våra 15-16-åringar år efter år. Inför årets nollning varnade vi socialdemokrater för att årets nollning både kunde leda till ökad smittspridning och till att polisens resurser skulle tas från annat viktigt arbete. Tyvärr har vi fått rätt i båda delar, och utvecklingen de senaste åren går snarare åt fel håll än åt rätt.

Elias förstår att det finns de som inte alls upplevt ”nollningen” som obehaglig eller kränkande men att det inte räcker. Socialdemokraterna i Linköping vill, helt enkelt förbjuda den här sedvänjan och ersätta det med något trevligare och mer inkluderande. Två av förslagen handlar om att avskaffa faddersystemet på alla kommunala gymnasieskolor samt att introduktionen ska ske på skoltid.

Fakta: Detta är ”nollning”.

Nollning, inspark eller mottagning, är beteckningar för initieringsriter för nya studerande vid en skola. Nollningar förekommer vid såväl högskolor och universitet som gymnasier.

Nollning har kritiserats för pennalistiska inslag. Många gymnasier har förbjudit nollning, på grund av risken för att aktiviteten inte är välkomnande för de nya gymnasieeleverna utan tvärtom kränkande.

Vissa studentkårer använder numera aktivt ordet mottagning istället för nollning och har samtidigt ett fokus på att studenter ska känna sig välkomna på sin nya utbildning. Dessutom har mottagningen inte med några kränkande inslag för studenterna.

Källa: Wikipedia

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
28.2 ° C
28.7 °
27.2 °
40 %
2.1kmh
67 %
lör
30 °
sön
31 °
mån
29 °
tis
32 °
ons
28 °