10.7 C
Linköping
lördag, september 18, 2021

Socialdemokraterna har fått nog av nollningen – “Det är 2021 nu”

I år har, den så kallade “nollningen” vid kommunens gymnasieskolor varit ovanligt stökig och en som reagerat är Elias Aguirre, kommunalråd för Socialdemokraterna i Linköping som vill förbjuda det som han anser vara en gammal sedvänja som inte har plats i ett modernt samhälle.

Trots att Linköpings kommun satte in fler vuxna ute på stan så spårade “nollningen” ur rejält i år, vilket inte minst polisen vittnade om på sina sociala medier.

– Ytterst handlar det om vad vi lär våra barn, menar Elias Aguirre och fortsätter:

– Vi har haft “metoo”, fått bort det mesta av sådant här på arbetsplatser. Vi talar dessutom om unga tonåringar som ska ägna sig åt skolan och inte någon typ av kamratuppfostran. Vi kan inte fortsätta ha kränkningar, otrygghet och fylla bland våra 15-16-åringar år efter år. Inför årets nollning varnade vi socialdemokrater för att årets nollning både kunde leda till ökad smittspridning och till att polisens resurser skulle tas från annat viktigt arbete. Tyvärr har vi fått rätt i båda delar, och utvecklingen de senaste åren går snarare åt fel håll än åt rätt.

Elias förstår att det finns de som inte alls upplevt “nollningen” som obehaglig eller kränkande men att det inte räcker. Socialdemokraterna i Linköping vill, helt enkelt förbjuda den här sedvänjan och ersätta det med något trevligare och mer inkluderande. Två av förslagen handlar om att avskaffa faddersystemet på alla kommunala gymnasieskolor samt att introduktionen ska ske på skoltid.

Fakta: Detta är “nollning”.

Nollning, inspark eller mottagning, är beteckningar för initieringsriter för nya studerande vid en skola. Nollningar förekommer vid såväl högskolor och universitet som gymnasier.

Nollning har kritiserats för pennalistiska inslag. Många gymnasier har förbjudit nollning, på grund av risken för att aktiviteten inte är välkomnande för de nya gymnasieeleverna utan tvärtom kränkande.

Vissa studentkårer använder numera aktivt ordet mottagning istället för nollning och har samtidigt ett fokus på att studenter ska känna sig välkomna på sin nya utbildning. Dessutom har mottagningen inte med några kränkande inslag för studenterna.

Källa: Wikipedia

RELATERADE ARTIKLAR

En man i 20-årsåldern ska ha blivit misshandlad och hotad av flera gärningsmän som...
Under gårdagens eftermiddag och vid 16.00-tiden hade ett gäng män samlats i Skäggetorp för...
Onsdagens skjutning och mordförsök i Ryd hänger ihop med tidigare skjutningar i stadsdelarna Berga...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,380FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
10.7 ° C
11.2 °
10.2 °
67 %
5.1kmh
90 %
lör
11 °
sön
11 °
mån
10 °
tis
12 °
ons
15 °