28.2 C
Linköping
lördag, augusti 13, 2022

Krönika av Jerry Prütz: ”Vi behöver inte fler poliser – vi behöver färre kriminella”

Det ropas på flera poliser, hårdare batonger och strängare straff. Politiker fördömer det som hänt och berömmer samtidigt sitt, så kallade, trygghetsarbete men det blir bara slitna klyschor i en allt tommare verkstad. LkpgNews Jerry Prütz ger sin syn på trygghetsarbete, gäng och utanförskapsområden.

När detta skriv har det exakt gått en vecka sedan den senaste avrättningen, ja, även om ingen vill ta det ordet i sin mun, så är det precis exakt det som det handlar om, en avrättning, där en man skjuts mitt i en måltid. Vad och varför det skedde lämnar jag gärna till polisen att reda ut eller tangentbordsriddarna på Flashback att spekulera runt.

De senaste månaderna har det varit tre dödsskjutningar i Linköping där unga män, ibland rent av barn, fått sätta livet till. Så kan vi inte ha det och det har vi aldrig kunnat acceptera lika väl händer det.

Det beror på ett flertal olika faktorer. Men när de här männen, pojkarna, barnen har uppmärksammats av polisen är det redan försent att vända skutan. Då har man redan valt sida och sett ett liv som gangster framför sig med allt vad det innebär av våld, pengar och respekt bland sina egna. Ett liv som oftast slutar med ett par kulor i huvudet på en kolgrill i Skäggetorp eller intill en parkeringsplats i Berga innan du knappt fyllt 20 år.

Skolan ser ofta de här barnen, de slår larm men sedan tar det stopp, inget händer efter en orosanmälan enligt de kuratorer och socionomer jag talat med under åren. Vuxenvärlden ger upp, ingen vill bli kallad rasist och ingen säger till eller vill ”lägga sig i”.

Samhället inte bara sviker de här barnen. Det sviker sig självt.

Men man ska aldrig sticka under stol att de här männen, pojkarna, barnen väljer sitt liv. Det finns mängder av unga män som inte går gängen till mötes och väljer musiken, fotbollen eller andra vänner istället och får bra och långa liv istället. Dessa ungdomar har oftast en sund och bra (manlig) förebild, någon som sett dem, brytt sig och frågat hur de mår av uppriktig omtanke och kärlek.

Att lagar ska följas, att man inte får ”rabatt” på brott man begått och att livstid ska vara livstid är inte konstigt, det är är i mina ögon, självklart. På samma sätt som det inte är farligt att ställa rimliga krav på de som växer upp. Kravet att uppföra sig vettigt mot sina medmänniskor kan verka svårt men ger mycket tillbaka.

Poliser på fältet och i olika lägre chefsbefattningar har länge vittnat om den utveckling vi nu ser. Det var något de såg för kanske snart 20 år sedan men som inte ”högre ort” tog på allvar och så brunsmetades polispersonen i fråga. Att lägga ner, till exempel, den mycket framgångsrika gatulagningsgruppen och ta bort de omtyckta kvarterspoliserna är även två beslut som man kan ifrågasätta nyttan av.

Kommunstyrelsen ordförande, moderaten Niklas Borg, var ovanligt öppen i den intervju vi publicerade för några dagar sedan. Bra så, men sedan börjar man redan nu salta valfläsket med miljoners miljoner till olika åtgärder för att, bland annat, skapa trygghet.

Det Twitterglada kommunalrådet Muharrem Demikrok (C) kunde i vanlig ordning inte låta bli att göra sin röst hörd och vill ta till ”drastiska åtgärder” men när man synar vad han menar är det inte direkt något nytt han föreslår utan precis de verktyg man har att ta till.

Självklart lurar även Socialdemokraterna i vassen för det är ju val om ett år. Jag tycker det är ett cyniskt att använda mord och våld för att fiska röster för till slut hamnar vi ändå där.

Jag roade mig med att besöka både Ryd, Skäggetorp och Berga på en liten turné härom dagen. Inte såg jag till några politiker eller andra åtgärden, bara några inhyrda vakter som i mina ögon såg ut som skotträdda hundar men det var också allt. Det ser vare sig bra eller tryggt ut.

Om allt färre väljer att bli kriminella kommer vi inte att behöva fler poliser eller leva med inhyrda vakter och övervakningskameror.

Det är dags nu för politiker och ansvariga att just ta sitt ansvar. Tomma tunnor skramlar ju som bekant mest och det är väldigt tröttsamt att lyssna på just sådana.

Föregående artikelCyklande man påkörd av bilist
Nästa artikelPolisenchefen slutar

RELATERADE ARTIKLAR

I natt skedde den elfte skjutningen på kort tid här i Linköping. En skjutning...
Det höjs röster om hårdare batonger, längre straff och det dröjer nog inte innan...
Under de senaste månaderna har det skett åtta stycken allvarliga skjutningar i Linköping, en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
28.2 ° C
28.7 °
27.2 °
40 %
2.1kmh
67 %
lör
30 °
sön
31 °
mån
29 °
tis
32 °
ons
28 °