11.9 C
Linköping
torsdag, oktober 28, 2021

Krönika: Jerry Prütz om våldets Linköping – gärna en kamera i varje gathörn

Det höjs röster om hårdare batonger, längre straff och det dröjer nog inte innan något populistiskt parti föreslår införandet av dödsstraff om man ska döma av olika kommentarsfält i asocial media i vart fall. ”Har man inget att dölja så är kameraövervakning bra” säger andra men sorry, 1984 är redan här.

I framtida dystopier som Orwells ”1984”, Boyes ”Kallocain” och inte minst Huxleys ”Du sköna nya värld” skildras ett totalitärt samhälle där individen har lite, eller inte ens, något privatliv överhuvudtaget. Ledorden i ”1984” är ”Storebror ser dig” som om det skulle vara något positivt.

Jag är väldigt kluven till det här med kameraövervakning. Många brott har lösts genom filmer från olika kameror ute på stan. Senast nu det brutala mordet på en kvinna på Resecentrum. Det är självklart bra och har man inte onda avsikter så kan det väl kvitta om jag blir filmad eller?

Saken är nog den att man ska förhindra mord, rån och överfall innan de sker och jag har aldrig hört att någon sagt, ”Äh, vi struntar i att skjuta för vi fastnar nog på film”. Alltså fel tänkt från början. Brott ska förebyggas för när de hamnat på övervakningsfilm så har de redan skett.

Jag återkommer ständigt till hur viktigt civilsamhället är. Att du och jag tar vårt ansvar som medborgare i Linköping, sätter ner foten, visar att vi inte tycker att det är okey någonstans med den utveckling som vi nu ser resultatet av.

Mindre skolklasser, bättre utbildade lärare, fler vuxna i skolan (jag ställer upp som klassmorfar vilken dag i veckan som helst), lärare som är just det och vågar vara vuxna. En skola som ställer rimliga krav på eleverna. Det kan vara en början.

Jag minns mina auktoritära lärare med kärlek och respekt. Låt alla unga män göra lumpen. Där har ni mina förslag.

Funderar du på att röka lite hasch, knapra piller du inte köpt på apotek eller dra en lina för att bli lite skön? Det är fritt att göra i den mån att det är ditt beslut hur du vill sköta din kropp, dock inte lagligt.

Man ska även vara klar över att ditt partyknarkade gynnar den våldsspiral vi nu är mitt i. Det är den bistra sanningen.

Vad gäller att vara övervakad så är nog alla de betalkort vi använder i stort sett varje dag betydligt värre än vilken kamera som helst. Men det, kära vänner, är en helt annan sak…

RELATERADE ARTIKLAR

På söndag, den 24 oktober firas FN-dagen över hela världen. I Linköping bjuder Sveriges...
Alliansen, med stöd av SD, förbereder just nu ett skifte för hemtjänsten som innebär...
Idag, den 14 oktober, infaller "Räkmackans dag" och orsakar högtryck hos de som säljer...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.9 ° C
12.7 °
11.2 °
78 %
3.6kmh
90 %
tor
12 °
fre
14 °
lör
13 °
sön
11 °
mån
10 °