12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Höll på att dö i covid – nu vill han varna andra

Mikael Åkerlund Mabilia insjuknade i covid och sedan gick det snabbt utför. Det var, till och med så illa att läkarna sade till familjen att han nog inte skulle vakna upp och kunna lämna respiratorn. Nu vill han varna andra och menar att covid ska man verkligen ta på allvar.

Det var den andre mars som Mikael började känns sig krasslig och på sin arbetsgivares inrådan sjukskrev han sig och sedan testade han sig positivt för covid. Redan på torsdagen den fjärde mars höll han på att stryka med.

– Jag kände mig dålig och har inga minnen av torsdagen alls men då min sambo glömt sin matlåda och åkte hem för att hämta den samt titta till mig så hittade hon mig i köket helt livlös. Det blev ilfärd till US med ambulans och sedan sövdes jag ner och lades i respirator. Hade min sambo kommit en timme senare hade jag varit död berättade läkaren för mig, säger Mikael.

Diabetes

Han är visserligen en man i medelåldern och med diabetes men han har aldrig känt sig svag eller dålig förut. Han fick sammanlagt ligga i respirator i sex dagar. Efter tre av dessa hörde läkaren av sig till hans sambo och barn med besked att han nog inte skulle överleva. Men på något mirakulöst vis blev han allt starkare och efter sex dagar ansåg man att han nog skulle kunna andas för egen maskin.

– De vet inte varför mitt sjukdomsförlopp var så snabbt och inte heller varför jag jag tillfrisknande med sån fart., säger Mikael som nästan direkt fick börja träna upp kroppen då han inte hade kvar någon balans och de flesta kroppsliga funktioner inte fungerade.

Nu är han sjukskriven två månader till från jobbet. Men idag känner han sig bättre och bättre även om smak och luktsinnet inte kommit tillbaka.

Vill varna andra

– Uppriktigt sagt blir jag förbannad när folk pratar om att träffas i större grupper för att, till exempel, spela innebandy eller ha ett dop. Covid är inte att leka med utan man kan dö och det kan gå fort. Smittspridningen är inte över och jag uppmanar alla att vara försiktiga och inte träffa för mycket människor.

Hyllar vården

– Det tack vare den fantastiska sjukvård vi har här i Linköping som jag lever. Jag blir tårögd och rörd över den omsorg som personalen och alla runt mig visat. Det måste du skriva, avslutar Mikael Åkerlund Mabilia.

Foto: Privat
Föregående artikelSpolbil i diket
Nästa artikelVåldsamt rån i Ljungsbro

RELATERADE ARTIKLAR

Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare,...
Den 8-14 november är det dags för årets upplaga av East Sweden innovation week....
Goda livsvillkor för alla invånare i Östergötland. Det är den övergripande målbilden för ”Utvecklingsstrategi...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °