12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Ny cykellänk börjar snart byggas

Just nu byggs det flera cykellänkar i Linköping. Allt detta för att det ska bli lättare och säkrare att ta cykeln till jobbet, skolan eller ner till centrum. Just nu planeras det även för en ny länk.

Den nya cykellänken kommer att gå från Braskens bro, genom Johannelunds Centrum till Jakobsdal. Där kopplas den ihop med den nyligen byggda gång- och cykelvägen längs Brokindsleden. Därmed kommer cykellänken att gå hela vägen fram till Hjulsbro. Detta berättar Linköpings kommun i ett pressmeddelande.

Byggandet kommer att delas upp i etapper och trafiken får delvis ledas om under så korta perioder som möjligt.

Snart klart

– Den del som görs klar före sommaren kan man förenklat säga är sträckan från Söderleden till parken bakom Johannelunds centrum. Resten byggs i höst, säger projektledare Elna Hammarström. 

Cykellänkar är prioriterade cykelstråk med en särskild utformning. De byggs för att öka cyklandet i staden och är en del av satsningen på att få ner halten av koldioxid i Linköping. Cykellänkarna är bredare än Linköpings traditionella cykelvägar och har bland annat gångbanor och ett orange färgtema. På vissa platser finns det  exempelvis effektbelysning, planteringar, en orienteringstava, cykelpump och bänkar.

-Cykellänken är ett konkret sätt för kommunen att förändra fördelningen av färdmedel och ta upp matchen med bilpendlandet. Cykeln prioriteras före bilen i alla korsningar. Man ska kunna cykla från A till B på samma tid som det tar att ta bilen, inklusive den tid det tar att parkera, säger Elna.

Senare i år

Cykellänken längs med Ålerydsvägen blir klar senare i år. En utredning pågår för att undersöka möjligheterna att fortsätta genom Tinnerö eklandskap och binda ihop Linköpings södra delar med Linköpings västra delar.

Tidigare har cykellänkar byggt mellan Ryd och Innerstaden och mellan innerstaden och Skäggetorp.
 

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...
På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets "Badsjö"...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °