-0.4 C
Linköping
måndag, mars 1, 2021

Så högtidlighålls förintelsens offer

Imorgon, onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag. Det är en dag att minnas och reflektera över. I Linköping uppmärksammas dagen med olika arrangemang som pågår under perioden 22 januari – 7 februari.

På minnesstunden spelas Minnessignal Il Silenzio av Rude Glantz, på trumpet. Kaddish läses på hebreiska och solosång framförs. Borgmästare Lars Vikinge (C) och biskop Martin Modéus håller tal. En dikt av Martin Niemöller läses upp och orgelstycken av Bo Ingelberg framförs.

Befriades 1945

Den 27 januari 1945 var dagen då fångarna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Det var det första av alla koncentrationsläger där fångar började evakueras. År 2001 proklamerade Sveriges dåvarande regering den 27 januari som officiell minnesdag för förintelsens offer. 

–  Förintelsens minnesdag är viktig att uppmärksamma och högtidlighålla varje år. I år, när vi också firar att det är 100 år sedan Sverige för första gången hade fria och lika val för både män och kvinnor, är det om möjligt ännu viktigare att komma ihåg förintelsens offer. Att alla människor har lika värde är en övertygelse som inte lever av sig själv, utan kräver vårt aktiva engagemang. Att pandemin omöjliggör ett arrangemang med fysisk närvaro av mer än några få, är därför ännu tråkigare än ett annat år. Vi ska dock visa att det också i detta går att sprida ljus och värme utan att sprida smitta, säger borgmästare Lars Vikinge (C).

Borgmästaren talar

Via länken nedan finns detaljerat program för perioden och ytterligare information. Arrangemangen är gratis och öppna för alla.

Arrangörer är; Linköpings kommun, Svenska kyrkan, Östergötlands museum, Ibn Rushd, Byrån mot diskriminering i Östergötland, ABF, Sensus, Vänskapsförbundet Sverige – Israel, MAF och Pingstkyrkan.

Läs mer här:

RELATERADE ARTIKLAR

Tre män åtalas nu vid Linköpings tingsrätt för utpressning mot en butiksägare i Linköping....
Vid 01-tiden rapporterade en polispatrull till ledningscentralen att de hade fått tag i fem män...
Igår, fredagen den 29 januari, skrev Linköpings kommun och Polismyndigheten under ett förnyat medborgarlöfte....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,107FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
-0.4 ° C
0 °
-1 °
93 %
1kmh
0 %
mån
8 °
tis
10 °
ons
5 °
tor
3 °
fre
1 °