1.1 C
Linköping
måndag, mars 1, 2021

Vaccin fast i karantän

Flera regioner i Sverige, däribland Region Östergötland, har fått vaccin från Moderna som har förvarats i för låg temperatur. Ingen i Östergötland har vaccinerats med det aktuella vaccinet, som nu har försatts i karantän, berättar Regionen i ett pressmeddelande.

Apoteket har under veckan levererat ut sammanlagt 2 100 doser av Modernas covid-vaccin i en transportlösning med för låg frystemperatur till fem regioner: Gävleborg, Dalarna, Värmland, Halland och Östergötland.

Region Östergötland har tagit emot av 500 av dessa doser, men ingen patient har vaccinerats med det aktuella vaccinet.

– Ingen i Östergötland behöver oroa sig för detta, eftersom vi inte har använt vaccinet och försatte det i karantän så fort vi informerades, säger Rickard Lundin i den regionala sjukvårdsledningen.

Det berörda vaccinet har dock getts till cirka 1 000 personer i Gävleborg, Dalarna, Värmland och Halland. Dessa personer har eller kommer att kontaktas av respektive region.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inget som tyder på att doserna som transporterats i för låg frystemperatur innebär någon patientrisk. Nu utreds det vilken effekt de berörda doserna har och om det medför att de som nu fått vaccinet behöver få dos 1 igen. Utredning pågår också kring varför transporterna skett under felaktiga förhållanden.

Färre doser till länet

Region Östergötland har de senaste två veckorna fått färre leveranser av vaccinet från Pfizer Biontech än utlovat. Det medför en något lägre vaccinationstakt än planerat.

Så här säger Rickard Lundin i den regionala sjukvårdsledningen:
– Jag vill mana till tålamod. Just nu kan vårdcentralerna inte tala om när man kan få en tid för vaccinering. Alla som vill vaccineras kommer att få göra det, men just nu kan vi inte säga när man kommer att blir uppringd – bara att man kommer bli det.

På kort sikt innebär de minskade vaccinleveranserna att fördelningen av doser i Östergötland planeras om. Däremot kommer slutmålet att alla östgötar ska ha erbjudits vaccin till sommaren inte att påverkas under förutsättning att tillgången på vaccin återigen ökar.

Föregående artikelDigitalt öppet hus inför skolval
Nästa artikelPhanta har talang

RELATERADE ARTIKLAR

Nu bor det 467 158 personer i Östergötland enligt Statistiska centralbyrån. Det är en...
Linköpings socialdemokrater anser att det är oklokt att inte ta tillvara på delrapporten som...
Färsk statistik visar att de anställda inom kommunens verksamhet har varit hemma och sjuka...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,107FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.1 ° C
2 °
0 °
80 %
1.5kmh
0 %
mån
9 °
tis
10 °
ons
7 °
tor
3 °
fre
1 °