3.6 C
Linköping
lördag, januari 23, 2021

Privata fester sprider smitta

Efterlevnaden av de rekommendationer som kommit till följd av covid-19 bedöms ha ökat jämfört med föregående vecka. Detta trots att smittspridningen är fortsatt hög. Flera län rapporterar om smittspridning vid bland annat privata fester.

Efterlevnaden bedöms ha ökat, bland annat på grund av minskat resande jämfört med förra veckan. Besök i butiker, nöjen, apotek och livsmedelsaffärer har också minskat jämfört med föregående vecka.

Flera län rapporterar dock att den främsta smittspridningen sker via privata fester och privat umgänge. Det skulle till viss del kunna förklara att efterlevnaden är god samtidigt som smittspridningen är fortsatt hög.

Fyra län rapporterar om vidtagna åtgärder kopplat till den tillfälliga covid-19-lagen. Fem län rapporterar om tillsynsinsatser medan tre län rapporterar om distansundervisning för högstadieskolor. Sju län rapporterar om åtgärder, planering samt beredskap att hantera frågan om munskydd. Några exempel är åtgärdsplaner, kommunikationsinsatser och gratis munskydd om man uppvisar ett färdbevis för kollektivtrafik.

Samordning

Norrbotten efterfrågar nationell samordning mellan efterlevnadsuppdraget och tillsynen i den tillfälliga covid-19-lagen och Gotland lyfter behov av kommunikation för att tydliggöra vad som gäller författningar och allmänna råd med avseende på covid-19. Västerbotten lyfter ett fortsatt behov av kommunikationsinsatser inför kommande vaccinering för att öka andelen som vaccinerar sig. Men också ett behov om nationell kommunikation som betonar att munskydd endast är ett komplement till att hålla avstånd. Örebro lyfter efterfrågan av förhandsinformation till kommunerna om vad som kommer ske efter den 24 januari gällande rekommendationen om distansundervisning – detta så att de kan planera sin verksamhet.

Minskat resande

Baserat på data från Telia är resandet mellan länen lågt jämfört med samma period föregående år. Resandet inom länen har också minskat jämfört med föregående vecka – en genomsnittlig minskning med 17,8 procent. Minskat resande tros bero på distansundervisning och hemarbete i högre utsträckning, samt minskat resande överlag i samband med julledigheter.

Köpcenter – en risk

Liksom tidigare bedöms köpcenter och livsmedelsbutiker med flera serviceinrättningar som identifierade områden med risk för smittspridning. Flera län har även rapporterat att caféer, bufféer och allmänna ytor innebär risk för smittspridning.

Skolmiljöer pekas också ut som ett riskområde av flera län, särskilt nämns trängsel vid måltidsservering samt vistelse i elevutrymmen och personalutrymmen. Sociala sammankomster i hemmen, privata fester och ansamlingar av framförallt ungdomar har pekats ut som särskild risk för smittspridning av några län.

RELATERADE ARTIKLAR

Flera regioner i Sverige, däribland Region Östergötland, har fått vaccin från Moderna som har...
Idag beslutade riksåklagaren att brott mot pandemilagen ska innebära 2 000 kronor i böter. Förslaget...
Den första sprutan med vaccin mot covid 19 togs på Attendos vårdboende Duvan...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,031FöljareGilla
64FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
3.6 ° C
4 °
2.8 °
70 %
3.6kmh
100 %
lör
2 °
sön
1 °
mån
-0 °
tis
-1 °
ons
-3 °