-10.8 C
Linköping
fredag, januari 15, 2021

Nytt beslut: Inte fler än åtta i publiken vid sittande evenemang

Från och med den 24 november är det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Något som Lkpg.News tidgare berättat om. Länsstyrelsen Östergötland har nu beslutat att förbudet även ska gälla sittande publik. Enda undantaget är begravningar.

I fredags beslutade regeringen om en förordningsändring som innebär att det är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Detta för att motverka smittspridningen av covid-19.

Undantag tas bort

Det tidigare undantaget för sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort. Regeringen har dock valt att behålla undantaget som möjliggör en sittande publik på upp till 300 deltagare om deltagarna har en anvisad sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare.

Samtliga 21 länsstyrelser i Sverige anser att det blir tydligare om reglerna är samma i hela landet och har därför kommit överens om att fatta lokala beslut i frågan. Detta innebär att gränsen på åtta personer även kommer att gälla sittande publik med anvisad sittplats.

Kraftfull åtgärd

– Det är en kraftig inskränkning och jag har förståelse för att det är jobbigt att begränsa sin vardag. Men det är skarpt läge nu. Vi behöver bromsa smittan och rädda liv. Alla måste göra sitt för att vi inte ska behöva ha kvar restriktionerna längre än nödvändigt. Det finns inte några giltiga undanflykter till att inte följa myndigheternas råd, riktlinjer och rekommendationer, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, i ett pressmeddelande.

I både regeringens och länsstyrelsernas beslut är sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall undantagna. Där sätts i stället gränsen till 20 deltagare. Undantaget innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättning och motsvarande. Undantaget är tillämpligt oavsett vilken trosinriktning det är fråga om.

Gäller tills vidare:

Förbudet mot att anordna sammankomster med fler än åtta deltagare gäller från den 24 november 2020 och tills vidare. Länsstyrelsen Östergötland kommer kontinuerligt att ompröva föreskriften i dialog med länets smittskyddsläkare.

Läs mer här, här och här:

RELATERADE ARTIKLAR

Efterlevnaden av de rekommendationer som kommit till följd av covid-19 bedöms ha ökat...
Den 18 januari 2021 kommer huvudbiblioteket i Linköping att öppna sin verksamhet igen men...
Tänker du testa dej för att se om du har fått covid och undrar...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,023FöljareGilla
64FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-10.8 ° C
-9 °
-12 °
92 %
2.6kmh
90 %
fre
-9 °
lör
-5 °
sön
-4 °
mån
-2 °
tis
2 °