0.2 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Det lackar mot jul – nu hängs över tusen juleljus upp

Igår, måndagen den 19 oktober, började man  med att hänga upp upp julbelysningen över gatorna i Linköpings innerstad. Ett tidsödande arbete med 1, 5 miljoner juleljus som ska glittra och glimma från och med första advent.

– Det är alltså 1,5 miljoner lampor som ska upp. Ungefär sex personer håller på med monteringen och sen ytterligare två som sköter transporterna, berättar Anna Meyer, Tekniska Verken, på kommunens hemsida.

Det är ett drygt arbete som tar dem över en månad att hänga upp allt, men den verkliga prövningen kommer natten mellan fredag och lördag den 27–28 november. Då ska alla lampor kopplas in och tändas.

Ljuskalendern

Efter tjugondag Knut, den 13 januari 2021, inleds nedmonteringen. Då försvinner julpyntet medan några renar och en del hjärtan blir kvar till slutet av februari. För att lagra allt detta till nästa jul krävs 30 stycken 20-fots fartygscontainrar. Hela sommaren står dessa uppradade vid Tekniska Verkens anläggning i Gärstad.

Utöver dessa ljusgirlanger som hänger mellan husfasaderna så finns ytterligare 35 ljuspunkter runt om i stan som ska sprida julstämning. Det är permanent belysning som får en annan färg. Under julperioden – 29 november till 13 januari – skiftar dessa ljus i gult, rött och grönt. Andra högtider får de andra färger, exempelvis rött vid Alla hjärtans dag den 13 februari. Dessa ljuspunkter kallas för Linköpings ljuskalender.

RELATERADE ARTIKLAR

Efter omfattande debatt och centrala fackliga förhandlingar har äldrenämnden fattat beslut om hur en...
Polisen i Linköping har beslutat att använda UAS (drönare) i samband med en trygghetsskapande...
På kommunfullmäktiges sammanträde den 23 november skulle den mycket omdebatterade frågan om Tinnerbäcksbadets "Badsjö"...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0.2 ° C
1 °
-1.7 °
87 %
6.7kmh
90 %
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °