13.1 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Daniel Nyqvist häktad för dubbelmord

Strax efter lunchtid på onsdagen häktades 37 – årige Daniel Nyqvist för det 16 år gamla dubbelmordet på en 8 – årig pojke och en 56 – årig kvinna den 19 oktober 2004. Nyqvist erkänner brott och har även inkommit med en förklaring. 

Häktningsförhandlingarna skedde bakom stängda dörrar men man hann ändå få en skymt av honom då han trädde in i säkerhetssalen på Tingsrätten iklädd grå, säckiga träningsbyxor och med en svart jacka över huvudet.  Kammaråklagare Britt Louise Viklund begär sedan Daniel Nyqvist häktad på sannolika skäl för  dubbelmord och sedan begär hon, av förundersöknings tekniska skäl, stängda dörrar.

Lättad

När sedan press och media åter får tillträde till säkerhetssalen har Daniel Nyqvist tagit av jackan och man ser nu en blek, tunnhårig och aningen frånvarande man i yngre medelåldern sitta på sin plats i säkerhetssalen.

– Min klient känner sig lättad över att ha erkänt. Det är nog det enda jag kan säga i nuläget, sade Nyqvists försvars advokat Johan Ritzer till lkpg.news innan själva förhandligen skulle börja.

Johan Ritzer, försvarsadvokat,  Foto: lkpg.news

Åtal om fyra veckor

Tingsrätten beslutade att Daniel Nyqvist ska vara häktad fram tills åtal ska väckas, senast den 8 juli klockan 11.00. En tid som Britt Louise Viklund inte kommer att räcka då det ännu återstår mycket arbete. Det räcker inte med att man erkänner ett brott utan det ska även hålla inför Tingsrätten. Straffet för mord är som lägst två års fängelse och man beslutade även att Nyqvist ska genomgå en liten sinnesundersökning, vilket, i princip, är standard vid den här typen av brott.

Pressträff

Efterförhandlingarna hölls en presskonferens där Jan Staaf, Polismyndigheten, utredningssektionen i polisområde Östergötland,  Henry Jansén, Polismyndigheten, grova brott i polisområde Östergötland, Ricky Ansell, Polismyndigheten, nationellt forensiskt centrum och Britt-Louise Viklund, förundersökningsledare Åklagarmyndigheten medverkade.

Jan Staaf. Foto: lkpg.news

Jan Staaf inledde och började med att säga hur viktigt det har varit för Linköping och Linköpingsborna trygghet att denna tragiska händelse äntligen klaras upp. Han redogjorde för hur arbetet bedrivits och hur man från början trodde att man snart skulle klara upp dubbelmordet men att det tog betydligt längre tid än man först trott.

Flugit under radarn

Henry Jansén berättade om det omfattande arbete man lagt ner med 7 000 förhör, 13 000 tips och 40 000 olika dokument. Han slog även fast att den nu häktade mannen inte förkom i utredningen innan den 13 januari i år. Han förekommer inte heller i något brottsregister.

Hur har då hunnit ”flyga under radarn” så pass länge?

– Han har kommit med en förklaring på det och även berättat om hur morden gått till och varför men det kan vi inte berätta i nuläaget, betonar både Britt Louise Viklund, Jan Staaf och Henry Jansén.

Britt Louise Viklund, kammaråklagare.

37-årig man anhållen för 16 år gammalt dubbelmord – ska ha erkänt

Skolkamrat med dubbelmördaren berättar – “har alltid trott det var han”

 

RELATERADE ARTIKLAR

Idag har Tåkernfonden delat ut och Tåkernpriset 2020 går till Urban Ekstam. Prissumman är...
Krisledningen är aktiverad inom förvaltningen Leanlink, som bedriver kommunal äldreomsorg och hemtjänst i Linköpings...
Nu på lördag börjar älgjakten i Östergötland och den fortsätter ända fram till 31...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
13.1 ° C
13.8 °
13 °
73 %
11.3kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °