14.8 C
Linköping
söndag, april 18, 2021

En kopp kaffe på berget

Mitt inne i Linköpings stadskärna ligger ett av stadens äldsta och, definitivt mest pittoreska café som kommunen kan erbjuda fikasugna besökare.

Charmigt placerad på en liten kulle i korsningen Tanneforsgatan och Klostergatan, och med anor från början av 1900-talet ligger Café Berget väl förankrat i sin historiska miljö.

I början av januari fick caféet en ny ägare.

─ Café berget har funnits sedan 1901 men då låg det inte i den här byggnaden som sitter i nu utan ett stenkast härifrån, säger Jonna Castell ny ägare av Café på berget och fortsätter.

─ Vi serverar lättare luncher, kaffe, bakverk, och jag satsar på att utöka utbudet av nya tesorter som inte finns på andra ställen. Vi har idag ett stort spektrum av gäster. Alltifrån äldre, ungdomar, studenter och barnfamiljer, berättar Jonna som efter sju år lämnade ett framgångsrikt jobb som chef för organisationen UF, Ung företagsamhet, för att själva pröva på entreprenörens strävsamma men spännande liv.

─ Jag ser en stor potential i Café Berget. Jag ser det också som en stor utmaning att få utveckla en verksamhet som kan fungera på lång sikt i en tuff konkurrens. Servicen är bordsservering och målsättningen är att arbeta med bra och närproducerade råvaror. Under sommaren har vi en uteservering där vi kan ha trubadurer eller annan kulturell verksamhet.

─ Caféet erbjuder inte bara mat och fika utan det finns även möjligheter till workshop, möten eller några timmars konferens.

Historiska kopplingar

Café Bergets historia går tillbaka ända till 1901 då systrarna Gerda och Agnes Olivia Pettersson (1877-1949) öppnade Café Berget på Tanneforsgatan 8 i hörnet. I mitten av 1890-talet hade systrarna flyttat från Bankekind in till Linköping. År 1905 gifte sig Agnes Olivia med timmerman Jacob Lind. Jakob arbetade på den tiden för byggmästare Anders Ohlsson, som ägde den fastighet i vilken Café Berget var inrymt.

Efter ett tag lämnade Jakob sin gamla yrkesbana för att börja arbeta i och med att utveckla hustruns verksamhet. Under många år drev paret Lind, förutom Cafè Berget och Linds bageri, såväl Cirkuscafèet som Cafè Temperance. Redan 1919 köpte Jacob Lind fastigheten, som sträckte sig längs Klostergatan från Tannerforsgatan till Nygatan, av sin förre arbetsgivare.

Kopplingen till anrika Gyllen Linds Bageri  gör att man faktiskt kan höra historiens vingslag när man fikar på Café Berget.

─ Idag är Linds Bageri är en av våra leverantörer, säger Jonna med ett leende.

RELATERADE ARTIKLAR

Polis larmades till centrala Linköping, under fredagskvällen, med anledning av ett bråk i eller...
Idag, torsdag, samverkar flera olika myndigheter vid en massiv kontroll vid bygget av den...
Färgglada festivalen NärCon är en av höjdpunkterna i Linköping och då mest för dem...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,225FöljareGilla
69FöljareFölj
13FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
14.8 ° C
15 °
14.4 °
31 %
6.2kmh
26 %
sön
12 °
mån
15 °
tis
15 °
ons
12 °
tor
8 °