Nu lanseras en “skräptratt”

Pressbild

Skräpiga rastplatser kan snart vara ett minne blott. Just nu genomför Trafikverket och Håll Sverige Rent ett pilotprojekt för att minska nedskräpningen på två olika rastplatser längs E4:an med syftet att göra det lättare för bilister att slänga sitt skräp på rätt ställe.

– Nu tar vi ett krafttag mot nedskräpningen. Det här är ett viktigt projekt för att testa hur vi kan underlätta för var och en att minska nedskräpningen på samtliga våra rastplatser i Sverige. Det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att stoppa skräpet från att hamna på marken, säger Tommy Jonsson på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Pilotprojektet pågår längs E4:an; på Mora Stenar, utanför Uppsala, och på Sillekrog, utanför Nyköping. En av de nya lösningarna som man testar är från Danmark men helt ny i Sverige. Det handlar om den så kallade Tratten – ett rör med en tratt i höjd med fönstret på lastbilarna, där lastbilschaufförer enkelt kan sträcka ut armen från rutan och slänga i sitt skräp.