19.8 C
Linköping
torsdag, juli 29, 2021

Tar ungdomars ohälsa på allvar

Elevhälsan i Linköping är under den politiska luppen jus nu. Syftet med det aktuella fokuset är att förbättra vården för våra elever.

Erik Östman (M), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, och Matilda Ekeblad (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen samt vice ordförande i beredningen som ansvarar för barn- och ungas psykiska hälsa är just nu ute på en besöksturné på skolor och organisationer för att ta reda på hur elevhälsan i Linköping kan stärkas.

Politikerna kommer under november att  besöka Slestadskolan, Stadsmissionen RFSL, Ungdomsmottagningen och avslutningsvis Psykiatripartners. En rapport kommer att presenteras under våren 2020 som förhoppningsvis blir ett underlag som leder fram till en ännu bättre elevhälsa.

– Syftet är att få en bred bild av den verklighet som möter de ungdomar som mår dåligt idag och hitta vägar att stärka upp det arbete som redan görs. Ju tidigare vi kan fånga upp unga som mår dåligt och ge rätt insatser i rätt tid desto bättre, säger Erik Östman.

Stor utmaning

Alla barn och unga ska ges goda förutsättningar att lyckas i livet men den växande psykiska ohälsan hos barn och unga är en av vår tids största utmaningar.

– Vi måste ta ungdomars mående på allvar. Väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin behöver kortas, men vi behöver också stärka ungdomshälsan och andra tidiga insatser mot lättare psykisk ohälsa. Det krävs bättre samarbete mellan elevhälsa, ungdomsmottagningarna/ungdomshälsan och BUP, säger Matilda Ekeblad.

Föregående artikelHatbrotten ökar
Nästa artikelNu lanseras en “skräptratt”

RELATERADE ARTIKLAR

Den rekordväxande modeflugan elsparkcyklar har på kort tid intagit Sveriges större städer. Framförande av...
Polisen har hittills detta dygn hanterat ett 65-tal rutinärenden, huvudsakligen utan brottsmisstankar. Ingen har...
Nu kan personer som är över 65 år välja om de vill få Astras...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,317FöljareGilla
69FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
19.8 ° C
20.3 °
18.1 °
59 %
5.1kmh
20 %
tor
18 °
fre
21 °
lör
20 °
sön
19 °
mån
20 °