2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Tjuven slår till i höstmörkret

Under höstens lov och högtider är det även högsäsomg för bostadsinbrott. Tjuvarna slår till i skymningen och när många rest bort.

Bostadsinbrotten ökar kraftigt i november. Under de senaste tio åren har antalet bostadsinbrott under månaden varit omkring 2 600 årligen, det vill säga närmare 40 procent över genomsnittet. Detta enligt siffror från Brå, som tidigare pekat ut just Allhelgonahelgen som den helg på året då risken att drabbas är störst.

– Vi går nu in i den period på året då flest bostadsinbrott sker när många reser bort, såsom just höstlovet och Allhelgonahelgen. Mörkret är tjuvarnas bästa vän. I skydd av mörkret kan de jobba ostört när varken du eller grannen är hemma, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If, i ett pressmeddelande.

I genomsnitt får If in runt 120 anmälningar om heminbrott i landet under höstlovsveckan. Det är 24 procent högre än en vanlig vecka.

– Hur man bäst skyddar sig beror förstås på hur man bor. För lägenhetsägare tar en bra säkerhetsdörr ofta ned risken betydligt, medan det i fallet med villor och radhus i de flesta fall finns andra vägar in i huset att hålla under uppsikt. Här är det vara viktigt att se till att du har fungerande lås på fönster och på altan- och balkongdörrar, menar Josefin Hamilton.

Man bör tänka på att tjuvarna ofta letar efter bevis på att du inte är hemma.

– Var försiktig med att skylta med att du inte är hemma. Undvik släckta lampor, tomma soptunnor, full brevlåda och välstädade rum med insyn. Semesterbilder eller statusuppdateringar i sociala medier om att man rest iväg, är andra saker man kan tänka ett extra varv kring, åtminstone om man själv eller någon annan i familjen har öppen profil, säger Josefin Hamilton.

                                         Villor och samverkan

När det gäller just villor slår tjuvarna sällan till med en gång, utan försöker många gånger först säkerställa att familjen faktiskt är bortrest innan de skrider till verket.

– Tjuvarna rekar till exempel genom att placera en kvast i vägen för ytterdörren, en sten på soptunnan eller en pinne i brevlådan. Om de ser att den ligger kvar när de kommer tillbaka någon dag senare vet de att kusten är klar, säger Josefin Hamilton.
Den typen av signaler kan ju vara svåra att upptäcka om man själv är bortrest – så här kan det vara nyttigt att hjälpas åt i grannskapet.

– Vi rekommenderar grannsamverkan – du kan exempelvis be grannen gå och titta till ditt hus då. Dessutom är det viktigt att ha bra lås på dörrar och fönster, utomhusbelysning både på fram- och baksidan av tomten, säger Josefin Hamilton avslutningsvis.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen i Östergötland har hanterat cirka 25 ärenden mellan kl 22 och 06. Ett...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits. Tre...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °