-9.4 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Covid-19 ökar – Stanna hemma vid sjukdom

Smittspridningen av covid-19 ökar i Östergötland. För att begränsa smittan uppmanas nu östgötarna att stanna hemma om de får symtom.

Sedan en månad har det märkts en ökning av smittspridningen i landet. Det är svårt att veta hur många som insjuknar i covid-19, men den senaste tiden har antalet personer som behövt slutenvård ökat kraftigt.

Samma mönster i Östergötland

De flesta som har vaccinerat sig och haft sjukdomen tidigare blir inte allvarligt sjuka. Men det finns en stor grupp av sköra personer, som bor hemma och behöver söka vård när de insjuknar.

– Vi ser samma mönster i Östergötland, många vårdplatser fylls och det blir trångt på sjukhusen. i vet nu att smittan finns i samhället. Den som har symtom ska undvika att träffa andra personer, speciellt inte besöka en anhörig på äldreboende. Vi rekommenderar starkt de grupper som rekommenderas vaccination, att vaccinera sig, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på regionens hemsida.

Stanna hemma vid snuva
Generellt är många sjuka just nu. Den som känner sig risig, blir snuvig eller får feber, ska stanna hemma från jobbet några dagar tills man känner sig bättre. Detta för att inte utsätta andra för smittrisk. Alla är som mest smittsamma i början på sjukdomsperioden.

Provtagning av covid-19 sker endast efter medicinsk bedömning för den som söker vård på grund av sjukdom. Den som till exempel bara är lite snuvig, ska inte uppsöka vård för att ta prov.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-9.4 ° C
-6.2 °
-10 °
92 %
3.1kmh
100 %
tis
-6 °
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °