Varje år inträffar cirka 4 000 viltolyckor i Östergötland, de allra flesta sker under oktober-december. Åtvidaberg sticker ut som den mest olycksdrabbade kommunen i Östergötland i relation till antalet registrerade personbilar.
– Tyvärr ser vi en ökning av antalet viltolyckor i länet. Att anpassa hastigheten och hålla uppsikt både på vägen och terrängen runt omkring är mina bästa råd till alla trafikanter. Tänk också på att djur kan springa över vägen även i ett tättbebyggt område., säger Helena Hellstén, trafiksäkerhetsspecialist, Länsförsäkringar Östgöta i ett pressmeddelande.
Vildsvinsolyckor ökar mest
När det gäller ökningen är det några viltslag som utmärker sig. Rådjursolyckorna ökar med 19 procent och vildsvinsolyckorna med hela 25 procent, om man jämför första halvåret 2023 med motsvarande tid 2022. De flesta olyckorna sker på vardagar under morgontimmarna eller mellan 16.00-20.00 på kvällen.
I regionala viltolycksrådet arbetar tillsammans med andra aktörer för att minska antalet Det kan bland annat handla om att utöka antalet varningsskyltar, sätta upp viltstängsel eller röja sly för att förbättra sikten. Vid påfarten till E4:an från Ingelsta/Norrköping har viltolyckorna minskat efter slyröjning tidigare i år. Det som händer härnäst är att viltstängsel sätts upp längs början av väg 134 mot Kisa från Åtvidaberg.
Larma 112 vid viltolycka
Alla som kör på vilt på vägarna måste larma via 112. Använd gärna 112-appen som också visar koordinaterna var man befinner sig, men kom ihåg att märka ut platsen för kollisionen med exempelvis en viltolycksremsa.
De vägavsnitt i Östergötland som drabbas mest av viltolyckor:
- Väg 35 Linköping/Vårdsberg – Åtvidaberg
- Väg 35 Åtvidaberg – länsgräns H-län
- Väg 215 Finspång – Skärblacka/väg 1139
- Väg 23/34 Linköping – Brokind/väg 687
- Väg 1136 Berg – Sandvik/Roxenbaden
(Källa statistik: Nationella viltolycksrådet).