-9.4 C
Linköping
onsdag, november 29, 2023

Ta hand om huset i vinter – Uppmaning från Länsförsäkringar

Dags att stänga huset inför vintern. Ett tomt hus innebär också större risk för skador. Skador som många gånger går att undvika genom att förbereda huset för en kallare årstid.

Att låta lite värme vara i gång skyddar fastigheten mot frysskador. Innetemperaturen får inte understiga 15 grader om inte ledningarna töms på vatten. Väljer du istället att tömma ledningarna är det viktigt att stänga av huvudkranen för inkommande vatten och tappa ur vattnet i varmvattenberedare, pumpar och annan utrustning.

Inomhusluft ska cirkulera

– Oavsett om huset är lite uppvärmt eller inte under vintern är det viktigt att inomhusluften kan cirkulera. Med en bra ventilation undviker man mögel och fuktskador i väggkonstruktioner med mera. Lämna dörrarna öppna till skåp och förvaringsutrymmen så luften kan cirkulera överallt. Inbrott är ett annat hot mot tomma fritidshus. Se framför allt till att tömma huset på eventuella värdesaker under vinterhalvåret. Och finns det värdesaker i huset – fotografera dem och gör en DNA-märkning om det är möjligt., säger Bertil Jansson, naturskadesamordnare, Länsförsäkringar Östgöta.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-9.4 ° C
-6.2 °
-10 °
92 %
3.1kmh
100 %
tis
-6 °
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °