-9.4 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Region Östergötlands prognosen pekar mot ett underskott på över 1,6 miljarder kronor för 2023

Region Östergötland har under en längre period brottats med ett kraftigt underskott i ekonomin och för att förhindra ytterligare försämringar måst regionen ta till kraftfulla åtgärder för att bryta kostnadsutvecklingen.

I den senaste delårsrapporten och helårsbedömningen pekar prognosen mot ett underskott på över 1,6 miljarder kronor för 2023 om inget görs. Av detta står hälso- och sjukvården för minus 1,1 miljarder.

Når inte målen för god ekonomisk hushållning 2023

Helårsbedömningen för 2023 landar på minus 1 650 mkr, vilket är en försämring med 150 miljoner jämfört med den förra helårsbedömningen i våras, och en kraftig avvikelse mot det budgeterade resultatet på minus 1050 mkr. Det negativa resultatet beror delvis på ökade pensionskostnader, men även på ett ökande underskott inom hälso-och sjukvården. Där pekar prognosen på ett minus på 1,1 mkr.

– Att läget är mycket allvarligt vet vi sedan tidigare, men de senaste månaderna har utvecklingen fortsatt åt fel håll i snabb takt. Vi måste vända trenden och det kommer att krävas fler åtgärder och en krismedvetenhet på alla nivåer i organisationen, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i ett pressmeddelande.

Kostnader för bemanningsföretag har ökat

Såväl antal anställda som kostnaderna för bemanningsföretag har ökat. Region Östergötland har under senare år gått från att tillhöra de regioner med lägst kostnader per invånare till att ingå i den tredjedel av regionerna som har högst kostnader, konstateras i delårsrapporten. Samtidigt har tillgängligheten till vård under en längre tid utvecklats negativt inom de flesta vårdformer i Region Östergötland. Regionens tillgänglighet har även försämrats i jämförelse med riksgenomsnittet och andra regioner.

Anställningsstopp infördes i somras

Före sommaren infördes anställningsstopp för administrativ personal. Regionledningskontoret och Hälso- och sjukvårdens stab ska dra ner verksamheten med 100 tjänster och generella sparkrav läggs ut. Regiondirektören gav i september vårddirektörerna i uppdrag att reducera kostnaderna för personal och bemanning med minst 6 procent, vilket motsvarar cirka 600 miljoner kronor.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-9.4 ° C
-6.2 °
-10 °
92 %
3.1kmh
100 %
tis
-6 °
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °