-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Pressträff om det ökade våldet i regionen

Den senaste tiden har stuckit ut i polisregion Öst när våldsbrott som mordförsök, vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse har skett över hela regionen.

Igår höll polisregion Öst en pressträff i Linköping. Där berättade regionpolischefen och polisområdescheferna hur arbetet mot det grova kriminella våldet ska ske framåt.

– Vi är i ett läge där grova våldsbrott sker samtidigt i våra tre polisområden i polisregion Öst. Våldet som sker är allt mer hänsynslöst. Även i vår region har vi exempel på där anhöriga till nätverkskriminella utsätts för mycket allvarligt våld. Även utomstående, vuxna och barn. Självklart förstår vi att det väcker oro hos många när våldet blir så närvarande i vår vardag, säger Malena Grann, chef för polisregion Öst i ett pressmeddelande.

Unga gärningspersoner

Trenden med allt fler riktigt unga gärningspersoner gäller hela polisregion Öst.

– Vi har exempel på barn under 15 år som vi ingripit mot och som hanterat sprängmedel och vapen. Vi får aldrig låta vår nya vardag bli att barn finns i den här kontexten säger Malena Grann.
Jan Hofvenstam är chef för polisområde Östergötland. Han trycker på vikten av att vi både måste kunna jobba med problembilden här och nu samtidigt som det på längre sikt handlar om att minska brottsligheten.

– Bara i vårt polisområde i Östergötland har vi just nu 50 häktade personer där ungefär hälften av dem sitter för olika brott med koppling mot den organiserade brottsligheten. Individer som vi kunnat frihetsberöva på grund av ett proaktivt och offensivt polisarbete där polisen uppdagat brottsligheten genom ett underrättelsestyrt arbete. Samtidigt är det viktigt att få med att bara frihetsberövanden inte hjälper. Vi måste stoppa problematiken i ett tidigare skede, säger Jan Hofvenstam.

Projekt “Rätt kurva”

Jan Hofvenstam nämner som exempel ett polisiärt pilotprojekt som bland annat genomförs i Linköping. Det går under namnet ”rätt kurva” och syftar till att barn i så låga åldrar som åtta år ska få stöd tidigare.

– Polis och socialtjänst samarbetar för att få bort ungdomar från kriminaliteten. Pilotprojektet vänder sig mot barn och unga som identifierats av polisen och socialtjänsten efter ett speciellt poängsystem. Projektet har hämtats från Tyskland där arbetet fallit väl ut, säger Jan Hofvenstam.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °