-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Regioner i samarbete för att minska hyrbemanningen

Nu tar Region Östergötland krafttag för att minska beroendet av hyrpersonal. Kostnaderna ska minskas stegvis de närmaste åren, i hela hälso- och sjukvården. Hyrpersonal som inte arbetar med uppgifter inom dygnet-runt-vården ska vara helt utfasad inom ett år.

Användningen av inhyrd personal har de senaste åren ökat i Region Östergötland, precis som i de flesta regioner i landet. Det första halvåret 2023 var kostnaden för hyrpersonal sex procent av personalkostnaderna.

Nu ska trenden brytas

Att köpa bemanningstjänster i vården kan vara nödvändigt för att hantera en ökad belastning vid enstaka tillfällen, men ett ökat beroende av hyrpersonal under en längre tid får tydliga negativa konsekvenser. Sedan i februari får inga sjuksköterskor hyras in utanför de ramavtal som finns, och för läkare gäller samma sak sedan 1 juli.

– Beroendet av bemanningsföretagen måste brytas. Vi behöver arbeta målmedvetet enligt fastslagen strategi för att hyrpersonal ska användas mycket mer sparsamt och endast till de mest akuta situationerna. Det handlar om patientsäkerhet, medarbetarnas arbetsmiljö, kompetensförsörjning och en god ekonomisk hushållning, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell(M) i ett pressmeddelande.

Nationella målet är max två procent

Målet är att få ned kostnaderna för hyrpersonal i hälso- och sjukvården till under 4,5 procent av personalkostnaderna redan till årsskiftet. Till den 31 december 2025 ska Region Östergötland nå det nationella målet om max två procent av personalkostnaderna. I gruppen hyrpersonal som inte arbetar med uppgifter inom dygnet runt-vård ska användningen halveras redan till årsskiftet, för att fasas ut senast den 31 augusti nästa år.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °