3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Prövningstillstånd för inställande av demonstration i Norrköping 2022

Högsta förvaltningsdomstolen har i dag meddelat prövningstillstånd i ett mål som rör polisens beslut att, i samband med de så kallade påskupploppen i april 2022, ställa in en demonstration.

Prövningstillståndet gäller frågan om en demonstration får ställas in med stöd av 2 kap. 23 § ordningslagen.

Kammarrätten upphävde beslutet i efterhand

Polisen beslutade på goda grunder att ställa in en demonstration i Norrköping den 14 april 2022 på grund av ordningsstörningar, de så kallade påskupploppen. Kammarrätten har i efterhand upphävt polisen beslut;

Se kammarrättens pressmeddelande nedan.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu meddelat prövningstillstånd i målet. Den fråga som har lett till att Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat prövningstillstånd är om en allmän sammankomst kan ställas in med stöd av 2 kap. 23 § ordningslagen.

Ordningslagen:

Polismyndigheten får enligt 2 kap. 22 § ordningslagen (1993:1617) inställa eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls i strid med ett beslut som innebär avslag på en ansökan enligt 6 § eller i strid med en föreskrift enligt 15 § eller ett förbud enligt 25 §.

Utöver vad som sägs i 22 § får Polismyndigheten enligt 23 § upplösa en allmän sammankomst om det uppkommer svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten medför avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken.

Mål: 2083-22, 2114-22 Kammarrättens upphävande av polisens beslut.

Kammarrätten har avgjort två mål som har samband med de så kallade påskupploppen.

Polisen beslutade att ställa in en demonstration i Norrköping på grund av ordningsstörningar. Kammarrätten har nu i efterhand upphävt polisen beslut.

Kammarrätten är enig om att beslutet ska upphävas, men ledamöterna har olika skäl för beslutet. Majoriteten i kammarrätten anser över huvud taget inte att ordningslagens bestämmelser ger polisen möjlighet att ställa in allmänna sammankomster till följd av ordningsstörningar som inträffat eller befaras. I stället är det bestämmelserna om att upplösa sammankomster som kan bli aktuella. Dessa bestämmelser har polisen inte använt sig av. En ledamot anser i och för sig att det finns en laglig möjlighet att ställa in sammankomster vid ordningsstörningar, men menar att utredningen inte visar att störningarna var så allvarliga att det var befogat.

Mål två

I samband med händelsen omhändertog polisen under drygt en timme en person med stöd av polislagen. Förvaltnings­rätten bedömde att beslutet kunde överklagas och prövade beslutets laglighet, även om omhändertagandet vid prövningen hade upphört. Kammarrätten upphäver nu förvaltningsrätten dom.

– Vår bedömning är att ett beslut att omhänderta någon med stöd av polislagen inte kan överklagas. De faller utanför förvaltningslagens överklagandebestämmelser och inte heller europakonventionen ger någon rätt att klaga. Rättskyddet tillgodoses i dessa fall på annat sätt än genom en överklagandemöjlighet, säger tf. kammarrättsrådet Erik Hannus.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °