3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Länsstyrelsen inför undantag för lantbrukare på grund av torkan

Ytterligare undantag införs nu för att underlätta för lantbrukare under torkan.
Länsstyrelsen Östergötland har därför fattat ett förlängt och utökat beslut som ger länets lantbrukare större möjligheter att skörda foder utan att få avdrag på sina ekonomiska jordbrukarstöd.

Beslutet gäller till och med 31 oktober 2023 för lantbrukare vars ansökan om jordbrukarstöd handläggs vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Avdragen på jordbruksstöd tas bort en period

Den senaste tidens långvariga torka har lett till att många lantbrukare i länet i dagsläget har behov av att ta tillvara all växtlighet dugligt till foder, utan att drabbas av avdrag på jordbrukarstöden.

– När det är så torrt som det är i år är det viktigt att få fram så mycket foder som möjligt. Både för att det ska finnas mat till djuren under vintern och för att värna länets lantbrukare, så att vi kan upprätthålla vår livsmedelsproduktion, säger Kristoffer Hellberg, enhetschef för enheten för jordbrukarstöd vid Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Trädor får skördas

Beslutet fattades innebär bland annat att man får skörda trädor, det vill säga mark som egentligen vilar från produktion, utan att få avdrag. Undantag ges även för att skörda fång- och mellangrödor, vilka odlas i anslutning till huvudgrödor som vete och havre för att i första hand lagra kol i marken och minska näringsläckaget från åkermark.

– Flera av de åtgärder vi nu väljer att inte ge avdrag för har som syfte att främja miljön och klimatet, men under ett år som detta behöver vi prioritera. Utan dessa avdrag finns större risk för att vi tappar delar av vårt lantbruk, genom att företag inte klarar av det ekonomiskt men också att lantbruken som finns behöver minska sina djurantal drastiskt för att klara av vintern. Det i sig kan ha negativa effekter på våra natur- och kulturvärden, vår livsmedelsproduktion och klimatet, säger Kristoffer Hellberg.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °