3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Allt fler gymnasieungdomar erhåller feriearbeten

I år är det fler ungdomar som fått ta del av feriejobb jämfört med förra året. På andra håll i Sverige har kommunerna märkt ett minskat intresse för sommarjobb.

I år lämnades 1430 ansökningar in, en ökning med 211 jämfört med förra året, och 619 gymnasieungdomar har i år tackat ja till någon form av arbete under sommarlovet, vilket är en ökning med 25 ungdomar jämfört med sommaren 2022.

Intresset ökar

Feriearbete kan sökas av ungdomar som är folkbokförda i Linköpings kommun och som går i årskurs 1 och 2 på gymnasiet och ska fortsätta sina gymnasiestudier till hösten. De kan då söka kommunalt feriearbete, feriearbete i kombination med lovskola, feriearbete i samarbete med näringslivet eller entreprenörskapsplatser inom Ung Drive.

– Det är väldigt positivt att så många gymnasieungdomar är intresserade av ett feriearbete och att intresset ökar. Ett jobb ger ungdomar viktig arbetslivserfarenhet och är även studiemotiverande, så det blir även en insats för att öka antalet elever som går ut gymnasiet med godkända betyg. Samtidigt kan vi visa upp kommunens verksamheter som möjliga framtida arbetsplatser, säger Linnea Jägestedt (M), bildningsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Idrottsspåret utökas

Fördelningen av arbetsplatser varierar från år till år. I år är det färre platser inom näringslivet men desto fler i de kommunala verksamheterna, främst genom en utökning av Idrottsspåret som är ett samarbete med idrottsföreningar runt om i kommunen. I år har det även genomförts särskilda informationsinsatser för att öka intresset i socioekonomiskt utsatta områden/familjer.

– Vi kommer nog alla ihåg våra första jobb, vikten av att känna sig behövd och att få en egen lön kan inte nog överskattas. Alla har inte samma förutsättningar och möjligheter att skaffa sig ett feriearbete, det är inte enkelt utan egna kontakter. Därför är det så viktigt att kommunen hjälper till att utjämna skillnader i deras förutsättningar. Förhoppningsvis ger arbetet och lönen mersmak, som både ger en första insikt i arbetslivet men även stimulerar till slutförda gymnasiestudier. Det är den enskilt viktigaste faktorn för att i framtiden vara en del av arbetsmarknaden, menar Fredrik Lundén (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °