1.9 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Malexandermördaren Jackie Arklöv kan bli släppt om tre år

Nu får Malexandermördaren Jackie Arklöv sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år. Denne Arklöv dömdes 2000 till livstids fängelse de två polismorden i Malexander, försök till mord på en annan polis och fyra fall av grovt rån.

Örebro tingsrätt har idag beslutat att omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt fängelsestraff på 41 år. De två övriga medbrottslingarna som dömdes för morden i Malexander har tidigare fått sina straff tidsbestämda till 35 år.

Dömde även för folkrättsbrott
Arklöv dömdes av Göta hovrätt den 7 juni 2000 till livstids fängelse för bland annat mord på två polismän i Malexander, försök till mord på en annan polisman och fyra fall av grovt rån. Mannen har även av Svea hovrätt dömts för grovt folkrättsbrott, gärningar som var begångna i tiden före morden i Malexander.

Sökt åtta gånger om tidsbestämt straff

Mannen har nu för åttonde gången ansökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff. Åklagaren har motsatt sig ansökan. Parterna har varit överens om att det är risken för återfall i allvarlig brottslighet som är avgörande för om mannens livstidsstraff ska omvandlas.

– Eftersom det finns en huvudregel om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden är det är nödvändigt att omvandla livstidsstraffet till 41 år för att kriminalvården ska få den tid som behövs för att kunna ordna en övergång för mannen till ett liv i frihet” säger rådmannen Elin Carbell Brunner, ordförande i målet i ett pressmeddelande.

Risk för återfall i brottslighet

Rättsmedicinalverket har bedömt att risken för att mannen ska återfalla i brottslighet numera är låg. Tingsrätten delar den bedömningen och anser att det inte föreligger någon konkret och beaktansvärd risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag. Därför har tingsrätten kommit fram till att livstidsstraffet nu ska tidsbestämmas. Jackie Arklöv är nu 50 år gammal och han varit berövad friheten i 24 år. Kriminalvården har anfört att det behövs närmare tre år för planering och utförande av utslussningsåtgärder innan förövaren släpps.

RELATERADE ARTIKLAR

Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...
Polisen larmas 23:50 igår om en misshandel i en trappuppgång till ett flerfamiljshus i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.9 ° C
2.2 °
-0.3 °
85 %
3.6kmh
3 %
mån
11 °
tis
7 °
ons
8 °
tor
6 °
fre
7 °