15 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

14 procent av företagarna i Östergötland är över 65 år

Sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats i småföretagen och i dag sysselsätter de sammanlagt nästan två miljoner personer. Småföretagen står därtill för en tredjedel av de kommunala skatteintäkterna och är därmed avgörande för den offentliga välfärden såväl lokalt som nationellt.

I de drygt 1925 företag i kommunen där företagsledaren är över 65 år arbetar 5604 personer. Sammantaget medför det alltså att många företagare jobbar längre än den traditionella pensionsåldern på 65 år. Var 7e företagare är över 65 år, och i de drygt 1925 företag de leder arbetar 5604 personer.

Potentiellt krånglig process

Många av dessa företag står inför en potentiellt krånglig process: ägarskiftet.

– Bakom dessa siffror finns individer som ofta ser företagandet som något mer än bara ett jobb. Investeringen har inte bara handlat om tid och pengar, utan det blir för många mer en fråga om livsstil än arbetsliv, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland i ett pressmeddelande.

Antalet ägarskiften ökar

Mycket tyder på att antalet ägarskiften kommer att öka de kommande åren. En påtagligt ökad andel av företagarna anger i Företagarnas nya undersökning att de diskuterat ägarskifte i familjen och med sin revisor, medan andelen som inte förberett sig på något sätt minskat med en tredjedel jämfört med tidigare undersökningar. Tre av fyra bedömer att ett ägarskifte tar max två år – men för ägarledda företag handlar det ofta snarare om fem år eller mer.

Fakta:

2019 genomfördes nya skatteregler för generationsskifte mellan närstående i fåmansföretag. Det innebär att det är samma skatteregler som gäller oavsett om man överlåter företag inom eller utom familjen.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
15 ° C
15.2 °
13.3 °
92 %
4.1kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °