1.9 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Vass ska minska övergödning – Östergötland deltar i EU projekt

Vass som råvara ska minska övergödning, detta sker genom att
Länsstyrelsen Östergötland deltar i ett internationellt samarbete för att öka nyttoanvändningen av bladvass.

Övergödningen av Östersjöns stränder och minskningen av betet vid kusten har påskyndat tillväxten av bladvass. I många grunda havsvikar har bladvass som växer i strandvattnet trängt undan all annan vegetation i områden på upp till hundratals hektar, och stränderna har vuxit igen.

Treårigt projekt

Genom att skörda vass ska projektet avlägsna näringsämnen från övergödda stränder, återställa igenvuxna strandmiljöer och producera råmaterial för en mängd olika användningsområden.

I maj startade BalticReed, ett treårigt projekt där deltagarna ska skörda vass i tolv områden längs kusterna i Sverige, Finland och Åland. Åtgärderna kommer att göras i utvalda vikar i Gryts skärgård.

– Genom att slå vassruggarna och samla upp vassmassan kan näringsämnen avlägsnas från strandvattnen och samtidigt tas klimatvänligt råmaterial tillvara för många olika användningsområden. Genom att utnyttja vassen kan vi återvinna näringsämnen, minska utsläppen av växthusgaser och stödja lokalt företagande, säger Maria Gustavsson, utredare vid Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Finansiering av EU

Projektet får finansiering från EU:s program Interreg Central Baltic, som finansierar gränsöverskridande samarbetsprojekt som förbättrar tillståndet vid kusten och för havsmiljön. Länsstyrelsen Östergötland har fått medel på 670 100 euro av den totala budgeten på 2 992 145 euro.

RELATERADE ARTIKLAR

Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...
Polisen larmas 23:50 igår om en misshandel i en trappuppgång till ett flerfamiljshus i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.9 ° C
2.2 °
-0.3 °
85 %
3.6kmh
3 %
mån
11 °
tis
7 °
ons
8 °
tor
6 °
fre
7 °