12.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Ojämlikhet i hälsa fortsätter öka enligt ny folkhälsorapport

De socioekonomiska skillnaderna i hälsa blir allt större. Två tredjedelar av östgötarna har minst en ohälsosam levnadsvana. De socioekonomiska skillnaderna i hälsa blir allt större.

Alkoholkonsumtionen och rökningen går ner, men en ökande andel lider av psykisk ohälsa, framför allt bland flickor och unga kvinnor. Om detta kan man läsa om i den nya folkhälsorapporten från Region Östergötland. Den är en omfattande genomgång av befolkningens hälsa i Östergötland utifrån olika perspektiv och beskriver hälsoläget, utvecklingen över tid och skillnader i hälsa mellan olika grupper i befolkningen.

Ojämlikhet i hälsa

Det har gått fyra år sedan den förra folkhälsorapporten presenterades, och redan då sågs att ojämlikheten i hälsa blir allt större. Den ekonomiska ojämlikheten fortsätter att öka liksom de socioekonomiska skillnaderna i hälsa. Lägre socioekonomisk status är förenat med fler ohälsosamma levnadsvanor, kortare livslängd, större risk för depression samt högre sjuklighet och död i hjärt-kärlsjukdom, cancer, covid-19 och suicid.

– En av våra största utmaningar är att ojämlikheten i hälsa fortsätter att öka och här finns det en tydlig koppling till socioekonomi. Det är bekymmersamt eftersom utsatta livsvillkor tenderar att reproduceras. Jämlika livsvillkor däremot leder till förbättrad hälsa för alla, inte bara för dem som har det sämst ställt, säger Maria Elgstrand, verksamhetschef för Folkhälso- och statistikenheten i Region Östergötland i en presskommentar på Regionens hemsida.

Läs mer om folkhälsan:

https://www.regionostergotland.se/download/18.14730397188229d744091f3/1686551823963/H%C3%A4lsans%20utveckling%20i%20%C3%96sterg%C3%B6tland%20Folkha%CC%88lsorapport%202023.pdf

RELATERADE ARTIKLAR

I morse skedde en kraftig explosion på Järdalavägen i Ekholmen. Larmet kom vid klockan...
Polis larmades klockan 06:04 till Järdalavägen i Ekholmen med anledning av att flera inringare hört...
Den senaste tiden har stuckit ut i polisregion Öst när våldsbrott som mordförsök, vapenbrott...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.1 °
10.7 °
96 %
2.1kmh
75 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
14 °