0.4 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Ojämlikhet i hälsa fortsätter öka enligt ny folkhälsorapport

De socioekonomiska skillnaderna i hälsa blir allt större. Två tredjedelar av östgötarna har minst en ohälsosam levnadsvana. De socioekonomiska skillnaderna i hälsa blir allt större.

Alkoholkonsumtionen och rökningen går ner, men en ökande andel lider av psykisk ohälsa, framför allt bland flickor och unga kvinnor. Om detta kan man läsa om i den nya folkhälsorapporten från Region Östergötland. Den är en omfattande genomgång av befolkningens hälsa i Östergötland utifrån olika perspektiv och beskriver hälsoläget, utvecklingen över tid och skillnader i hälsa mellan olika grupper i befolkningen.

Ojämlikhet i hälsa

Det har gått fyra år sedan den förra folkhälsorapporten presenterades, och redan då sågs att ojämlikheten i hälsa blir allt större. Den ekonomiska ojämlikheten fortsätter att öka liksom de socioekonomiska skillnaderna i hälsa. Lägre socioekonomisk status är förenat med fler ohälsosamma levnadsvanor, kortare livslängd, större risk för depression samt högre sjuklighet och död i hjärt-kärlsjukdom, cancer, covid-19 och suicid.

– En av våra största utmaningar är att ojämlikheten i hälsa fortsätter att öka och här finns det en tydlig koppling till socioekonomi. Det är bekymmersamt eftersom utsatta livsvillkor tenderar att reproduceras. Jämlika livsvillkor däremot leder till förbättrad hälsa för alla, inte bara för dem som har det sämst ställt, säger Maria Elgstrand, verksamhetschef för Folkhälso- och statistikenheten i Region Östergötland i en presskommentar på Regionens hemsida.

Läs mer om folkhälsan:

https://www.regionostergotland.se/download/18.14730397188229d744091f3/1686551823963/H%C3%A4lsans%20utveckling%20i%20%C3%96sterg%C3%B6tland%20Folkha%CC%88lsorapport%202023.pdf

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
0.4 ° C
1 °
-0.6 °
91 %
4.1kmh
20 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
3 °