-2.1 C
Linköping
torsdag, november 30, 2023

Program för kungaparets jubileumsbesök

I morgon kommer kungaparet till Linköping med anledning att det ska firas H.M. Konungens 50 år på tronen och att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Jubileumsbesöket bjuder på festlig stämning med flera händelser. Klockan 10.15 blir det kortege med häst och vagn längs Storgatan i Linköping
Kortegen startar vid Scandic City och går längs Storgatan upp till Borggården. Publik välkomnas att stå utmed trottoarerna längs Storgatan.

Därefter blir det publikt firande på yttre Borggården vid Linköpings Slott
Firandet leds av Camilla Smedberg, ceremonimästare på Linköpings universitet. På programmet står bland annat tal av Kungen och landshövdingen, musik av Hemvärnets musikkår och visning av robotarna Spot och Elsa från Linköpings universitet. Det kommer även att vara ytterligare musikunderhållning av Folkungaskolans musikklasser, Joyvoice & Hanna Rydman Körensembler och lokala popartisten Agnes Matsdotter.

Klockan 11.30ska Kungaparet plantera en parklind i Slottsträdgården
Anders Glassel, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk, berättar om trädplanteringens historiska koppling. Musik framförs av Linköpings studentsångare. Publik välkomnas.

Öppen slottsträdgård

En halvtimme senare öppnas Slottsträdgården för allmänheten
I närheten finns även en fotoutställning om Kungens tid på tronen och besöken i Östergötland. Det finns möjlighet för barn att håva i dammen i Slottsträdgården tillsammans med Länsstyrelsens kunniga personal. Slottsträdgården är öppen fram till klockan 15.00.

Markförevisning av helikopter i Kungsträdgården äger rum 13.30.
I Kungsträdgården landar en helikopter. Flottiljchef överste Mats Antonson och personal från Helikopterflottiljen möter kungaparet och berätta om helikoptern och deras verksamhet. Lite senare, 14.25, kommer Gripen att flyga över allt och alla,

RELATERADE ARTIKLAR

Imorgon, fredag klockan 16 30 startar en ny utställning i Niclas G THALBergs lokaler...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ett drygt tiotal...
Så har ännu ett kommunstyrelsemöte i Linköpings kommun hållit stängt för allmänheten. Vad hände...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-2.1 ° C
-1.3 °
-2.5 °
91 %
4.6kmh
75 %
tor
-2 °
fre
-2 °
lör
-6 °
sön
-6 °
mån
-7 °