3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Läsplatteyran lägger sig en smula i kommunen

Nu ska Linköping minska antalet läsplattor i skolan efter att haft ett allt för stort fokus på digitalisering i skolan tar nu Linköpings kommun ett steg tillbaka.

På torsdag väntas barn- och ungdomsnämnden besluta att upphäva beslutet om att alla grundskoleelever ska tillhandahållas en läsplatta eller dator.

 Forskning om digitaliseringens effekter för lärande ligger bakom beslutet

Beslutet väntas fattas på barn- och ungdomsnämndens sammanträde 25 maj.

2016 beslutade barn- och ungdomsnämnden att utöka tillgången till IT-utrustning för elever i förskoleklass till årskurs nio. Ambitionsnivån sattes till ett lärverktyg per elev. På torsdag kommer beslutet upphävas. I och med detta ges skolorna själva möjlighet att välja hur mycket de vill jobba med läsplattor och datorer, och därmed lägga resurserna på andra läromedel eller på personal istället.

Personalen viktigaste resursen

– Vi vet att läsförmågan bland svenska elever fortsätter sjunka, vilket är väldigt oroande. Mycket tyder på att den stora digitaliseringen av svensk skola inte har bidragit till att göra läsförmågan bättre. Det är dags att vi börjar tänka om. Skolorna kommer fortsätta jobba med digitala verktyg, men nu ges lärare och rektorer möjlighet att själva välja hur mycket. Särskilt på lågstadiet förväntar jag mig att en del skolor väljer att lägga delar av IT-budgeten på personal istället, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger Elias Aguirre.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °