18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Ny vattenkraftsturbin testas i Svartåfors vattenkraftstation

Nu i veckan installerade företaget SeaPattern Sweden AB sin första vattenkraftsturbin nedströms Svartåfors vattenkraftstation tillhörande Tekniska verken med lyckat resultat.

Vattenkraftsturbinen ska testas under ett par månader testas för att kunna av utöka elproduktionen.

Nöjda med resultatet

SeaPattern Sweden AB och Tekniska verken i Linköping AB har ett formaliserat samarbete avseende att testa och verifiera SeaPatterns patentsökta teknologi i Tekniska verkens vattendrag

– Vi är såklart mycket nöjda med arbetet kring och resultatet av installationen, både logistiken med transport och installation av turbin, men framför allt att turbinen initialt presterar som den skall. Samverkan med Tekniska verken har varit mycket viktigt för denna framgång och vi ser fram emot att fördjupa samarbetet framöver, fortsätter Niklas Boman. vd, SeaPattern i ett pressmeddelande.

Fler tester ska utföras

Under kommande månader kommer flera tester att göras för att verifiera mjukvara och turbinens effekt.

– Dialogen med SeaPattern har intensifierats det senaste halvåret, och vi är mycket positiva till dessa tester och vårt samarbete. Det är en intressant produkt som potentiellt kan ge oss ytterligare kapacitet i vattenkraftsstationen och vi ser fram emot resultaten från testerna, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef vattenkraft, Tekniska verken.

Fakta om turbinen:

SeaPattern Sweden AB är svenskt bolag som utvecklat en AI och simuleringsbaserad teknologi som enligt deras bedömningar möjliggör en ökning av mängden el som kan genereras i en redan installerad vattenkraftsanläggning upp till 10 procent. Detta genom att installera en eller flera egenutvecklade hydrokinetiska turbiner direkt efter en existerande vattenkraftsanläggning, för att nyttja den energi som finns från det rörliga vattnet som redan har passerat de traditionella turbinerna.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °